Orhan Kemal, 106'ncı doğum gününde anıldı
Toplumcu gerçekçi edebiyatın usta kalemi Orhan Kemal, 106. doğum gününde Cihangir’deki Orhan Kemal Müzesi’nde düzenlenen törenle anıldı.
Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel
Toplumcu gerçekçi edebiyatın usta kalemi Orhan Kemal 106. doğum gününde anıldı. Cihangir’deki Orhan Kemal Müzesi’nde düzenlenen anmada "Bir Dava" isimli romanıyla Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer görülen Ayhan Geçgin’e ödülü takdim edildi. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün ev sahipliği yaptığı etkinliğe İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Yazar Tahir Şilkan ile çok sayıda edebiyatsever katıldı.
"BU TOPRAKLARIN EDEBİYATÇISI"
Müze önünde gerçekleştirilen etkinlikte ilk sözü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü aldı. Öğütçü, sözlerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile katılımcılara teşekkür ederek başladı.
Öğütçü, “Biliyorsunuz Orhan Kemal bu toprakların çok önemli bir edebiyatçısı. Bizler onu geleceğe taşımak için uğraşan neferleriz, ben varım, okurları var. Orhan Kemal’i geleceğe taşımak için atılan her adım Türkiye’nin kültür ve sanatına çok önemli bir katkıdır” şeklinde konuştu.
Öğütçü, konuşmasının ardından sözü Yazar Tahir Şilkan’a verdi. Orhan Kemal’in Türkiye edebiyatında gerçekçiliğin yüz akı olduğunun altını çizen Tahir Şilkan, “Orhan Kemal’in yaşamı başından itibaren hep çalışmak, didinmek, boğuşmak ve mücadele ile geçmiştir. 56 yıllık yaşamına 50’ye yakın edebiyat eseri sığdırmış, geçim için bunun iki katı senaryo yazmış üretken ve çalışkan bir yazardır. 106. doğum gününde Orhan Kemal’i saygıyla anıyoruz” dedi.
ÖDÜLÜ İMAMOĞLU TAKDİM ETTİ
Orhan Kemal’in anısına 1972’den bu yana her yıl verilen Orhan Kemal Roman Armağanı’nın bu yılki sahibi Ayhan Geçgin’e, plaketi Ekrem İmamoğlu tarafından verildi. "Bir Dava" kitabıyla ödüle değer görülen Geçgin seçici kurula, Ekrem İmamoğlu’na ve okurlara teşekkür etti.
Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu, Geçgin’in romanını, “Türkiye’de derin işleyişe sahip hukuksuzluk, keyfilik, belirsizlik ve öngörülemezlik olgularını çok yerinde karakterlerle son derece güçlü bir olay örgüsü, anlatım, dil ve roman tekniğiyle birleştirmesi” gerekçesiyle ödüle değer görmüştü. Haziran ayında düzenlenmesi gereken tören pandemi nedeniyle ertelenmişti.
"GELECEK NESİLLERE AKTARABİLMEK ÇOK KIYMETLİ"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Orhan Kemal gibi karakterlerin toplumun güçlenmesine sebep olan önemli aktörler olduklarını vurguladı.
Orhan Kemal’in Türkiye’nin son yüzyılına damga vurduğunu söyleyen İmamoğlu “Gerçeklik kavramı çok önemli tam da bu noktada. Gerçeklik, toplumun olanın aynısını değil, eksikliklerini ve hatalarını yüzüne vurmakla, aslında yüzleşmek anlamına da geliyor. Bu manada Orhan Kemal’i iyi analiz etmek çok değerli ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmek çok kıymetli.” dedi.
Orhan Kemal’in ismini yaşatmak için çalışma yürüttüklerini dile getiren İmamoğlu “Şehrimizin kıymetli hemşehrisini her daim anılabilir kılmak bizim için önemli. Bu manada elbette yapacaklarımız vardır. Ölümsüzleştirmek ve isminin yaşatılmasını sağlamak konusunda iş birliklerimiz ve projelerimiz oluşturulacaktır. Yaşadığı evinden, bölgesine varıncaya kadar neler yapabiliriz, bunun arayışında olacağız” ifadelerini kullandı.
İmamoğlu, Orhan Kemal anısına verilen ödülün 50’nci yılı için özel hazırlıkları olacağını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)