15 Eylül 2020 11:39

Sağlıkçılar: Hastane ve taşeron firmalar zenginleşti, emekçiler açlığa mahkum edildi

Adana'da sağlık emekçileri emekliliğe yansıyacak temel ücret talebi ile basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık emekçileri Adana Şehir Hastanesinde bakanlığın yarattığı algının aksine maaşlarının yüzde yüz artmadığını belirterek emekliliğe yansıyacak temel ücret talebi ile basın açıklaması yaptı.

Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünüde yapılan basın açıklamasını okuyan SES Adana Şubesi Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Yılmaz, sağlık emekçilerinin hayatlarına mal olan sorunların “sağlıkta dönüşüm” programıyla ülkemizde oturtulmaya çalışılan, performansa dayalı, sağlığı piyasalaştıran, kar odaklı sağlık hizmeti anlayışının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Performansa ve kamu özel ortaklığına  dayalı işletilmeye çalışılan bu kölelik programında sağlık emekçilerinden daha fazla çalışmalarının istendiğini dile getiren Yılmaz, “Hastaları müşteri, hastaneyi ise işletme gibi görüp hastaneyi her ay kâra geçirmeye çaluşmamız bekleniyor.  Bu sistemin sürdürülebilir yanı kalmadığı açıktır. Çünkü hastane ve taşeron firmalar her gün zenginliklerine zenginlik katarken, sağlık emekçileri açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkûm bırakılmıştır” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI EMEKÇİLERİN NASIL TÜKENDİĞİNİ GÖRMEK İSTEMİYOR”

TÜİK’in açıkladığı yoksulluk sınırı bile 6 bin 986 lira iken, bir tabip dışı sağlık emekçisinin  maaşının 4 bin 500 lira civarında olduğunu ifade eden Yılmaz,  “Bugün bir uzman hekimin maaşının bile ancak yoksulluk sınırında olduğu görülmektedir. Pandemi sürecinde sanki sağlık emekçilerinin maaşlarına  yüzde 100 zam yapılmış gibi algı yaratan sağlık bakanlığı, sahada sağlık emekçilerinin nasıl yıprandığını, nasıl tükendiğini, bu gibi söylemlerin sağlık emekçilerinin üzerinde bıraktığı derin üzüntüyü ya görmüyor ya da görmek istemiyor” dedi.

“HAKLARIMIZI ALINCAYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Salgınla mücadelede 83 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğini, koronavirüse (Kovid-19) yakalanan 30 bin sağlık emekçisinin ya hastanede ya da evinde yaşam mücadelesi verdiğinin altını çizen kendi Şube Eşbaşkanları Dr.Mürşit Enis Akyüz'ün testinin pozitif çıkması üzerine evinde tedavisine devam edildiğini de hatırlatarak “ ‘Sağlıkçıları alkışlıyoruz’ ya da ‘Sizin hakkınız ödenmez’ gibi günü kurtarmaya yönelik, yapmacık söylemlerle sürekli geçiştirilmiştir. Sağlık emekçileri ne performans, ne ek ödeme, ne de alkış istiyor, Sağlık emekçileri insanca yaşayacak, maaşlarının tek kalemde ödendiği, emekliliğe yansıyan temel ücret istiyor, güvenceli çalışma ve gelecek istiyor, 3600 ek gösterge istiyor,  5 yıla 1 yıl yıpranma payı istiyor. Yani özetle alın terinin karşılığını istiyor. Sağlık Bakanlığı’na ve hükümete bir kez daha buradan sesleniyoruz: Bizim hakkımız ödenir, ama tarihsel hafızamız bize bir kez daha gösterdi ki hak verilmez alınır, zafer sokakta, meydanda, alanda kazanılır. Hakkımızı alıncaya kadar mücadele etmeye ve alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan: Özgürlük yoksa kimse güvende değil

SONRAKİ HABER

ABD, Çin'den gelen bazı ithal ürünlere kısıtlama getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa