16 Eylül 2020 08:59

MLSA’dan Nedim Türfent raporu: Mahkeme, Türfent'in 'yapmadığı' haberlere odaklandı

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), ‘terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla aldığı hapis cezası onanan Gazeteci Nedim Türfent’in yargılanma süreci üzerine rapor hazırlandı.

MLSA’dan Nedim Türfent raporu: Mahkeme, Türfent'in 'yapmadığı' haberlere odaklandı

Fotoğraf: MA

‘Terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla aldığı 8 yıl 9 ay ceza 2019’un Mayıs ayında Yargıtay tarafından onanan Gazeteci Nedim Türfent’in yargılanma süreci üzerine kapsamlı bir rapor hazırlandı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından Gazeteci Gökçer Tahincioğlu ve avukat Nuray Özdoğan’ın hazırladığı rapora göre; Türfent’in ağırlıklı olarak insan hakları odaklı haberler yaptığı hatırlatılarak, gazetecinin yargı süreci öncesinde tehditlere maruz kaldığı söylendi.

‘HABER ALMA HAKKI DA YARGILANDI’

MLSA'nın haberine göre, yargı süresince, ifade alma işleminde uygulanan SEGBİS’in savunma hakkının tam, doğrudan doğruya ve etkili kullanımını zedeleyecek şekilde kullanıldığı, mahkeme heyetinin sıklıkla değiştiği, sanığın kötü muameleye maruz kalması da dahil olmak üzere çok sayıda ihlal tespit edilirken, davada basın özgürlüğü ve haber alma hakkını da yargıladığı belgelendi.

Her belge ve aşamanın ayrıntılı olarak tartışıldığı raporda “Bütün bu tablo karşısında Türfent davası ve verilen karar, evrensel ve ulusal yargının basın özgürlüğü ile ilgili belirlediği kriterlerle uyumlu gözükmemektedir” ifadesi yer aldı. Gazetecilik ve haber hakkı değerlendirmesi için de, "Nedim Türfent hakkındaki dosya, gazetecilik ve sınırları açısından da önemli bir tartışma alanı açmaktadır. Mahkeme, 'örgüt üyeliği' gibi ağır bir suçtan ceza verirken, Türfent'in yaptıklarından çok 'yapmadığı' haberlere odaklanmıştır" denildi.

Seçilen davalar özelinde kaleme alınan raporlar, mütalaa niteliğinde olmalarının yanı sıra Türkiye’de adil yargılanma hakkının sistematik olarak ihlal edildiğini açıkça ortaya koyuyor.

HABERLER ‘TERÖR SUÇU’NA MAHKUM EDİLİYOR

MLSA’nın iki yıldır duruşmalarda izlediği dava gözlem çalışmasına göre, ifade özgürlüğü davalarında Türkiye yargı sistemi aleyhinde yalnızca yazılı ve sözlü ifadeler bulunan sanıkları hukuksuz şekilde yargılıyor, ifade özgürlüğü kapsamına giren açıklamalar ve haberler terör suçları ve ağır para cezalarına mahkûm ediyor.

Örneğin, gazetecilerin yüzde 60’ına haberleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek terörle ilişkili suçlar yönetiliyor, mahkûm edilen gazetecilerin yüzde 78’i terörle ilişkili suçlardan ceza alıyor ve takip edilen terörle ilişkilendirilen davaların yüzde 74’ünde mesleki faaliyetleri gazeteciler aleyhinde delil olarak kullanılıyor.

Özel olarak belirlenmiş davalar üzerinde yürütülen ayrıntılı ve niteliksel çalışmalar da bu bulguları doğruluyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et