16 Eylül 2020 08:44

Hastaneler malzeme temin edemeyince bakanlık firmalarla pazarlığa başladı

Kamu hastaneleri, tıbbi malzeme temin edememe noktasına gelince sektörün borcunu ödeyemeyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmalarla pazarlığa başladı.

Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA

Paylaş

Kamu hastaneleri, tıbbi malzeme temin edememe noktasına gelince sektörün 19 milyar liraya yaklaşan borcunu ödeyemeyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmalarla pazarlığa başladı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati'nin İstanbul’da firma sahipleriyle birebir görüşmelere başladığını belirten "İktidar 5 müteahhite milyar dolarları akıtmaktan vazgeçmiyor, kasa boşaldı" dedi.

Kamu hastanelerinin 14 aya, üniversite hastanelerinin de 36 aya varan borçları nedeniyle başlayan tıbbi cihaz ve malzeme krizinin giderek daha da büyüdüğünü belirten Emir, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati'nin Pazartesi gününden itibaren firmalarla birebir pazarlığa başladığını açıkladı. Türkiye'de pandemi süreci başlamadan önce gerekli önlemlerin alınması konusunda iktidarı defalarca uyardıklarını hatırlatan Emir, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, tüm uyarılara kulağını tıkadı, bildiğini okuyor" dedi.

KAMU HASTANELERİ ENJEKTÖR ALAMAZ DURUMDA

Sektöre olan borcun 19 milyar liraya yaklaştığını ve bu borcun her geçen gün katlanarak büyüdüğünü ifade eden Emir, "İktidar, 5 müteahhite milyar dolarları akıtmaktan vazgeçmiyor, kasa boşaldı. Ekonomik darboğaza ittikleri firmalar da ürün üretemez, tedarik edemez hale geldi. Bu sorun aynı zamanda bir halk sağlığı sorununa dönüşmeye başlayacak. Kamu hastaneleri bir enjektör, bir gazlı bez dahi alamaz duruma düşürüldü. Başhekimler, hastanelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için adeta firmalara yalvarırcasına yazılar yazmaya başladı. Şimdi de üreticileri tek tek görüşmeye çağırarak, baskı altına almaya çalışıyorlar. Yaklaşık 10 bin firmanın devletten alacağı bulunuyor. Tek tek görüşerek, nereye varmayı hedefliyorsunuz? İktidarın savunduğu gibi, Türkiye ekonomisi uçuşa geçtiyse tüm bu sıkıntılar neden yaşanıyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da yaşanan iş cinayetinde fazla tonaj iddiası

SONRAKİ HABER

Pasinler kaymakamı AKP Gençlik Kollarının dergisine sponsor oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa