Julien Assange’ın özgürlüğü için İsveç'te gösteri düzenlendi
WikiLeaks’in kurucusu Julien Assange’nin özgürlüğüne kavuşması talebiyle İsveç’in başkenti Stockholm’de bir gösteri düzenlendi.
Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İngiltere’nin başkenti Londra’da 7 Eylül’de başlayan “ABD’ye iade” davası nedeniyle WikiLeaks’in kurucusu Julien Assange’la dayanışma için İsveç’te eylem yapıldı.
İsveç’teki Julian Assange ile Dayanışma Komitesi’nin örgütlediği eylem, parlamento önündeki Mynttorget Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Gösteride konuşma yapan Gazeteci-Yazar Arne Ruth, Yönetmen ve Tiyatro Sanatçısı Etienne Glaser, Profesör Sven Briton, Resmilerle Halk (FİB) adlı oluşumun Başkanı Karin Rosenqvist, Avukat ve Yazar Gösta Hulten, Psikolog Kristina Hillgren, Assange’ın gerçekleri dünya kamuoyuna açıkladığı için suçlandığını söylediler. Assage’nin hapishanede tutulmasının ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğu belirtilerek derhal serbest bırakılması talep edildi.
GAZETECİ ÖRGÜTLERİNİN SUSKUNLUĞU ELEŞTİRİLDİ
Uzun yıllar Dagens Nyheter gazetesinin Kültür Şefliği görevini yürüten Arne Ruth, Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinde gazeteci ve yazar örgütlerinin Assange’a yapılan haksızlığa karşı çıkar ve ifade özgürlüğünü savunurken İsveç’te suskun kalmalarını anlamakta güçlük çektiğini söyledi.
İsveç’in eski başbakanlarından Olof Palme’nin ABD emperyalizmine karşı Stockholm’de düzenlenen miting ve yürüyüşte en önde yürüdüğününe dikkat çeken Ruth, İsveç’teki sessizliğin kabul edilemeyeceğini belirterek İsveç medyasına şu eleştirileri yöneltti: “Almanya, İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde medya Assage’a yapılan haksızlığı dile getirir ve ifade özgürlüğünü savunurken İsveç’te 18 yıl redaktörlüğünü yaptığım gazete yer yokluğu nedeniyle Assange için yaptığımız dayanışma çağrısına yer veremeyeceğini söyledi.”
Resmilerle Halk (FİB) ve Kültür Cephesi adlı oluşumun Başkanı Karin Rosenqvist, Assange’ın ABD emperyalistlerinin Irak’ta işledikleri savaş suçlarını dünya kamuoyuna duyurduğu için ABD ve diğer emperyalist ülkelerin baskı ve saldırılarına uğradığını söyledi.
Avrupa ve dünyanın pek çok ülkesinde Assange’nin özgürlüğü için mücadele edilirken İsveç’te büyük medyanın sessiz kalmasını ve Assange’a yönelik cinsel suçlamalardan söz edilmesini anlamanın mümkün olmadığını belirtterek, “Assange, İsveç’in kendisini ABD’ye teslim etmesinden korktuğu için İngiltere’ye giderek Ekvator Büyükelçiliğine sığındı. Çünkü ABD’nin gerçekleştirdiği büyük savaş suçlarını kamuoyuna açıklamıştı. Yıllar boyunca orada yaşamak zorunda kaldı. İsveç Savcısı, İngiltere’ye giderek Assange’ın ifade almasını reddetti. İsveç’e getirilmesini dayattı” dedi.
Assange’ın emperyalistlerin savaş suçlarını açıkladığı için hedef alındığına vurgu yapan Rosenqvist, Assange’ın derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.