Dersim'de 200 bin yıl öncesine ait olabilecek yontma taş aletler bulundu
Dersim Ovacık'ta yer alan Efkar Tepesi bölgesindeki arkeolojik çalışmada Orta-Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait olabileceği belirtilen yontma taş aletler bulundu.
Fotoğraf: Ferit Demir/DHA
Dersim'in Ovacık ilçesindeki Efkar Tepesi bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmada Orta-Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait olabileceği belirtilen yontma taş aletler bulundu. Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Yılmaz, "Elde ettiğimiz tarihi kalıntılar buradaki insan yaşamının 20 bin ile 200 bin yıl aralığına yerleştirebileceğimiz bir dönemine ait. Ama gerçek sonuçlar çalışmalarımızın tamamlanmasından sonra yapacağımız tespitlerde ortaya çıkacaktır" dedi.
DHA'dan Ferit Demir'in haberine göre Ovacık ilçesindeki Efkar Tepesi bölgesinde yapılan yüzey çalışmasında Orta/Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait çok sayıda yontma taş bulundu. Kazı ekib, bu bulgularla birlikte Dersim'in arkeolojik olarak boşluk olmaksızın eski toplumlar tarafından kullanılmış olduğunu belirtti.
Bölgedeki yüzey araştırmalarını yürüten grubun başkanı Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasemin Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, insanlık tarihiyle ilgili önemli bulgulara rastladıklarını ifade etti. Yılmaz, Dersim'in arkeolojik açından zengin bir bölge olduğunu belirterek "Çalışma kapsamında bütün il ve ilçelere bakıyoruz. 2017 yılında Pertek’te orta paleolitiğe tarihlenebilecek alanlar bulduk. Bu bizim açımızdan önemliydi. Diğer önemli bir keşif de ilk yerleşik toplumların en kuzey izlerini Pertek bölgesinde keşfetmiştik. İlerleyen yıllarda baktığımızda bulgularımıza göre bütün arkeolojik dönemlerin Dersim’de kesintisiz olarak varlığını biliyoruz. Alt paleolitik dönem dediğimiz insanların konargöçer yaşadıkları, ağırlıklı olarak onlardan geriye taş aletlerin kaldığı kültürlerden günümüze kadar farklı ilçelerde bütün kültürel dönemleri tespit ettik" dedi.
Efkar Tepesi'nde elde ettikleri kalıntılarla Dersim'deki yaşamın 200 bin yıl öncesine kadar dayanabileceğini değerlendirdiklerini ifade eden Yılmaz, kesin sonucun daha çok bulguları elde etmekle belirleneceğini söyledi.
Yılmaz, yüzey araştırmalarında tespit ettikleri taş aletlerde, arkeolojide kalabilenler ve kalamayanlar diye iki ayrım yapılması gerektiğini belirterek, "Taşlar kalabilenler. Tabii bunların yanında ağaçtan aletler, kemikten aletler ya da hayal edemediğimiz farklı hammaddelerden aletler kullanıyor olabilirler. Ama taş dayanıklı olduğu için o kadar uzun bir yolculuğu sürdürebilen hammadde. Bunu bıçak olarak, kazıyıcı, kesici, delici olarak belki avlanmak için belki saç kesmek için kullanıyorlardı, yani aklınıza gelen çoğu şeyi, bu taş aletlerle yaptıklarını hayal edebiliriz" diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)