16 Eylül 2020 12:35

Dr. Osman Öztürk: Başarısızlık kabul edilip, salgın politikası yenilenmeli

"İstanbul’da salgın yeniden başladı" söylemini değerlendiren İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Dr. Osman Öztürk, "İstanbul’da etkisi hiç azalmadı. Sadece diğer illerde de vakalar arttı" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Artan vakaları ve "İstanbul’da salgın yeniden başladı" söylemlerini değerlendiren İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Dr. Osman Öztürk, salgının yayılmasıyla dikkatlerin diğer illere yöneldiğini belirterek “Salgının İstanbul’da etkisi hiç azalmadı. Sadece diğer illerde de vakalar arttı. Bu İstanbul'un iyileştiği anlamına gelmiyor. Hastanelerde doluluk oranları artıyor” dedi. Tutarsız, yanlış ve parça parça uygulamalar nedeniyle tablonun ağırlaştığını ifade eden Öztürk, iktidarın başarısızlığını kabul ederek salgın politikasını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığının yaptığı değişiklikle eskiden şikayeti az olsa bile hastaneye yatırılanların şimdi yatırılmadığını, evlerde izole edildiğini hatırlatan Öztürk, “Kişinin evde kendini izole edecek imkanları var mı? Buna bakılmıyor. Başlangıçta kullanılan kriterler bugün de kullanılsa hastane yatakları yetmeyecek” dedi. Kış mevsimi, okulların açılması, köye ve tatile gidenlerin dönmesiyle İstanbul’da vakaların daha da artacağının gözüktüğünü belirten Öztürk, “Anadolu'daki yayılım İstanbul’dan sonra geldi. Ama şimdi virüs her yere yayıldı, yaygınlaştı. Günlük can kayıpları 67’ye çıktı, korkarız ki daha da yükselecek” diye konuştu.

"YANLIŞ UYGULAMALARIN SONUÇLARI"

Tutarsız, yanlış ve parça parça uygulamalar nedeniyle tablonun bu noktaya geldiğine dikkati çeken Öztürk “Zorunlular dışında üretim alanlarının kapanması, testlerin yaygınlaştırması gerekiyor. Ama bugün asıl ihtiyaç Türkiye'nin oturup yeniden bir salgın politikasını gözden geçirmesi gerek. Ne kadar vardı bu politika tartışılır. Ama aklın ve bilimin ışığında tutarlı bir salgın politikası oluşturması gerekiyor. Parça parça, yetersiz önlemler durumu kurtarmıyor. O yüzden iktidarın başarısızlığını görmesi, itiraf etmesi gerekiyor. Oturup bütün bunları meslek odaları, sendikaların katılımıyla yeniden gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

YENİDEN KAPANMAYA İHTİYAÇ VAR

Sokağa çıkma, 65 yaşa yasak gibi cezai uygulamaları kendisinin de eleştirdiğini ancak geçmişte bölük pörçükte olsa sokağa çıkma kısıtlamalarının psikolojik etkileri olduğunu ifade eden Osman Öztürk, şöyle devam etti:

“Ben ‘yasak gelsin’i doğru bulmam ama kısıtlama gerekli. Kısıtlamalar bizde, sıkıntı olduğunu düşündürüyordu. Şimdi o tehlike geçti de yasak uygulanmıyor diye düşünüyor insanlar. Geriye fiziksel mesafe, hijyen kalıyor. Bunlar da önemli. Ama vatandaşın yapabileceği başka bir şey de yok. İktidarın yaptığı her yanlış hayatımızı etkiliyor. İktidar sahiplerinin şimdiye kadarki tüm politikaları gözden geçirip, yeni bir program oluşturması lazım. Yeni bir toplumsal katılımla birlikte. Türkiye’nin yeniden kapanma dönemine ihtiyacı var.”

"HASTA SAYISI ARTIYOR"

İstanbul Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisinde çalışan SES Aksaray Şube Yöneticisi Hemşire Fadime Dursun, İstanbul’da koronavirüs vakalarının hiç azalmadığını ancak yaz dönemi il dışına çıkışlar ve hastaların evde tedaviye yönlendirilmesiyle hastanelerdeki yükün kısmen azaldığını söyledi. Ancak vakalarda yeniden artış olduğunu gördüklerini anlatan Dursun, “Önceden 100 hasta geliyorsa şimdi 300 hasta gelmeye başladı Kovid kliniğine. Yani İstanbul'un yükü hiç azalmadı hatta çoğaldı” dedi. Kapatılan Kovid servislerinin yeniden açıldığını belirten Dursun, “Diğer hastanelerde doluluk oranı artmış durumda. Artık küçük hastanelere de ihtiyaç var. Pandemi öyle bir seyirde ilerliyor ki Eyüp gibi küçük, 150 yataklı bir hastaneye bile ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mülteciler çadır değil özgürlük istiyor

SONRAKİ HABER

Mahkeme, cinsel taciz sanığı öğretmene beraat verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa