Eğitim Sen: Öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı artmaktadır
Yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Dikili Temsilciliği, "Okulların kapalı kaldığı süre uzadıkça öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı artmaktadır" uyarısında bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Dikili Temsilciliği, 21 Eylül'de başlaması planlanan yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yaptı.
Yapılan açıklamayı Eğitim Sen Dikili Temsilciliği Baş Temsilci Mehtap Yurtsever Ateş okudu. Eğitim Sen olarak gerekli önlenmelidir alınmasıyla bir an önce yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini düşündüklerini söyleyen Ateş, “Okulların kapalı kaldığı süre uzadıkça öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranı artmaktadır. Okula yeni başlayan öğrencilerin, okuma yazma, öz bakım gibi temel becerileri edinmeleri için de yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğinin altının çizilmesi gerekmektedir. Ayrıca okul öğrencilerin istismar ve şiddetten korunması için en önemli kamusal denetim araçlarından biridir. Burada yazmadığımız pek çok nedeni de dikkate aldığımızda yüz yüze eğitimin çocuğun üstün yararı için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz" dedi.
"EĞİTİM VE SAĞLIK HAKKI BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ"
Eğitim hakkı ve sağlık hakkını birini diğerinin önüne geçirerek değil birlikte değerlendirmek gerektiğini ifade eden Ateş, “Yapılması gereken çok açıktır. Gerekli tüm koruyucu önleyici sağlık önlemler alınmalı; önlem alınması için yeterli bütçe ayrılmalı, alınacak önlemleri uygulayacak sağlık, temizlik personeli ve yeterli sayıda öğretmen istihdam edilmeli ve okullar aynı yaş grubunda bulunan tüm öğrenciler için eşit koşullarda açılmalıdır. Sağlık kaygısından dolayı ailelerin alacakları kararlara saygı gösterilmeli, ancak karar alma özgürlüğü ile ekonomik gelir arasındaki ilişki ortadan kaldırılmalıdır. Pandemi dönemi boyunca ihtiyacı olan ailelere eğitim desteği adı altında mali destek sağlanmalıdır, maske dezenfektan temizlik malzemeleri velilerden bağış adı altında istenmemelidir” diye konuştu.
Ateş son olarak, “Tüm sorunların çözümünün ilk şartı olarak ortak aklın devreye sokulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. MEB’in bu çerçevede acil olarak; öğretmenler, konunun uzmanları, sendikalar ve ilgili kitle örgütleriyle bir masa etrafında bir araya gelerek tüm yanlarıyla uzaktan eğitime ilişkin eksiklikleri ve aksaklıkları ortaya koyması ve gerekli adımları atması bir zorunluluktur. Eğitim Sen bu konuda uyarıda bulanmaya ve önerilerini ifade etmeye devam edecektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)