Emekçiler iş cinayetlerini ve ırkçı saldırıları protesto etti
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube artan iş cinayetlerine ve işçilere yönelik ırkçı saldırılara karşı eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubesi Kadıköy İskele Meydanı’nda artan iş cinayetlerini ve işçilere yönelik ırkçı saldırıları protesto etti.
Eyleme sendika temsilcileri katıldı. Emekçiler salgın sürecinde hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anmak için göğüslerine siyah kurdele taktı, saygı duruşu yaptı.
2020 yılının ilk 8 ayında en az 1306 emekçinin iş cinayetlerine kurban gittiği belirtilen açıklamada “Ölümlerin sebebi cinayetleri fıtrat kader olarak tanımlayan zihniyettir. Bu takımlardan güç alan patronlar iş cinayetleri ve iş kazaları sonucunda caydırıcı cezalar verilmeyeceğini bilir ve işyerlerinde işçilerin hayatlarını korumak için gerekli önlemleri almaz” sözlerine yer verildi. Pandemi sürecinde hükümetin önlemleri bireysel mücadeleye indirgemesinin eleştirildiği açıklamada, “Zenginler evde steril bir ortamda pandemi sürecini geçirirken işçiler fabrikalarda, tarlalarda, işyerlerinde pandemi sürecini geçirmek zorunda kalmıştır. Çalışmak zorunda kalan işçilere yönelik alınmayan önlemler işçilerin hayatının önemsizliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dendi.
IRKÇI SALDIRILAR İKTİDARIN POLİTİKALARININ SONUCUDUR
Pandemi sürecinde işçilerin bir de ırkçı zihniyetin saldırılarıyla mücadele etmek zorunda kaldığının ifade edildiği açıklamada “Geçtiğimiz haftalarda Sakarya'da Kürt tarım işçilerine yönelik linç ve saldırı bu durumu tüm çıplaklığı ile bir kez daha ortaya çıkardı. Bu saldırının etkisi daha dinmemişken 13 Eylül tarihinde Afyon'da Kürt inşaat işçisi arkadaşımız Özkan Tokay'ın, Samsun'da da Suriyeli mülteci işçi 16 yaşındaki Eymen Hammami arkadaşımızın ırkçı saldırılar sonucunda katledilmesi iktidarın yarattığı politikaların geldiği sonucu ortaya koymaktadır. Gün iş cinayetlerine, ırkçı saldırılara, sömürüye, adaletsizliğe karşı ses çıkarma günüdür. Gün eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi ve barış için mücadele etme günüdür. Tüm demokrasi güçlerini bu temelde mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz” dendi.
Eyleme katılan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da “Bu iktidar nefret ve kin dışında hiçbir şey vadetmiyor. Bu eylemde işçilerin birliğini gösteriyoruz. Bize ekmek yoksa onlara huzur olmayacak” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et