17 Eylül 2020 20:33

Eğitim Sen Yalova Şubesi: Yaşamı güvenceye almadan eğitim hakkı güvenceye alınamaz

Eğitim Sen Yalova Şubesi üyeleri Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı, eğitimin sorunlarını, öğrenci, veli ve eğitim emekçilerinin taleplerini getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

21 Eylül'de başlaması planlanan yüz yüze eğitimle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan Eğitim Sen Yalova Şubesi üyeleri önünde eğitimin sorunlarını, öğrenci, veli ve eğitim emekçilerinin taleplerini getirdi.

Açıklamayı okuyan Yalova EğitimSen Şube Başkanı Özgür Girişen, öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkının bir bütün olduğunu belirterek “Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir” dedi.

Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçlarının önemli oranda sağlık riski oluşturduğuna dikkat çeken Girişen şu talepleri sıraladı;

  • Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır.
  • Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır.
  • Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
  • Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır.
  • Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır.”

Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşandığını vurgulayan Girişken: “MEB bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmadığı ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır.  Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfektan, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır.  Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır” dedi.

Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılması gerektiğini belirten Girişken şöyle devam etti; “Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı doğacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır. Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir” (Yalova/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa Tabip Odası: Salgınla mücadelenin yolu tabip odalarına saldırmak değildir

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: MEB tüm uyarılara rağmen gerekli hazırlıkları yapmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa