18 Eylül 2020 07:30

Muhtemel koronavirüs aşılarının yarısını gelişmiş kapitalist ülkeler rezerve etti

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, dünya nüfusunun sadece yüzde 13'ünü oluşturan gelişmiş kapitalist ülkeler tarafından "muhtemel" korona aşılarının yarısından fazlasının satın alındığı raporlandı.

Fotoğraf: Ulusal Kanser Enstitüsü/Unsplash

Paylaş

İngiltere merkezli kuruluş Oxfam tarafından koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin hazırlanan bir rapora göre, dünya nüfusunun sadece yüzde 13'ünü oluşturan gelişmiş kapitalist ülke, muhtemel korona aşılarının yarısından fazlasını satın aldı.

5 ŞİRKETİN ÜRETİM KAPASİTESİ 5,9 MİLYAR DOZ

Amerika'da yayınlanan raporda, şu anda potansiyel olarak en umut verici beş aşı adayının üreticileri ile ön satış sözleşmelerinin imzalandığı belirtildi. Oxfam'ın tahminine göre, söz konusu beş şirketin toplam aşı üretim kapasitesi 5,9 milyar dozu bulacak. Raporda, aşıların insanlara iki kez uygulanacağından yola çıkılarak, yaklaşık üç milyar insanın ilk aşamada bunlardan istifade edeceği öngörüsünde bulunuldu.

2,7 MİLYAR DOZU ABD VE AB ÜLKELERİ REZERVLEDİ

Rapora göre Astrazeneca, Pfizer, Moderna, Gamaley/Sputnik ve Sinovac firmaları 5,3 milyar doz aşının tedariki için sözleşme imzaladı. Bunların 2,7 milyarı, ABD, AB, Avustralya, İngiltere ve İsviçre gibi gelişmiş kapitalist ülkeler tarafından satın alındı. Kalan 2,6 milyar doz, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Çin tarafından rezerve edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İki sağlık emekçisi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

CHP’li Zeybek: Pandemi sürecinde turizm emekçisi yalnız bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa