19 Eylül 2020 07:28

Üniversite öğrencileri işsizlik korkusu yaşıyor

Üniversiteli işsiz sayısının 995 bin olduğu Türkiye'de, artan işsizlik nedeniyle üniversite öğrencilerinin iş bulma umudu düşüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı verilerine göre; genç işsizlik oranı yüzde 26,1 oldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) "Bir Bakışta Eğitim 2020” raporuna göre; 35 OECD ülkesi arasında eğitimde ve istihdamda olmayan gençler sıralamasında Türkiye birinci sırada yer alıyor. Yine TÜİK Şubat ayı verilerine göre de; üniversiteli işsiz sayısı 995 bin. Eğitim hayatı devam eden gençler, şimdiden iş bulma endişesi yaşıyor.

"FİKİRLERİMİZDEN DOLAYI İŞE ALINMIYORUZ"

MA'dan Eylem Akdağ'ın haberine göre daha önce okuduğu Mersin Üniversitesi Felsefe bölümünü iş olanağı olmaması kaygısıyla bırakan ve şimdi Ankara Üniversitesi Antropoloji 1'inci sınıf öğrencisi olan Yelda Öztürk, mevcut eğitim sisteminde antropoloji ve diğer bölümlerde de iş bulma olanaklarının sınırlı olduğunu dile getiren Öztürk, "Pandemiden önce de sonra da birçok yere iş başvurusu yaptım ama bir sonuç alamadım. İş başvurularında donanım isteniyor fakat dönüp de eğitim sistemine baktığımız zaman verilen eğitimin bize bir getirisi olmuyor. Yaşamımızı idame etmek için bir geçim kaynağı bulmak zorundayız. Daha deneyimli kişiler aranıyor, 10 yıllık tecrübe isteniyor. Bir taraftan deneyim aranırken, diğer taraftan yüksek mertebede tanıdığın bir kişinin olması gerekiyor. Fikirlerimizden kaynaklı da işe alınmıyoruz. 'Sen benim gibi düşünmüyorsan, iş de bulamazsın ailene ve bana bağlı kalırsın' mantığı işletilmeye çalışılıyor. Bu da gençlerin daha özgür ve muhalif düşünmesini törpülemek için yapılıyor" dedi.

Birçok genç arkadaşının da iş bulamadığını ifade eden Öztürk, "Ülkede umutsuzluk hat safhada, son zamanlarda yaşanan intiharlar buna örnek" diyerek, mevcut eğitim sisteminde köklü bir değişikliğe gidilmesini ve gençlere yönelik yeni iş alanlarının açılmasını istedi.

"BEKÇİLER ÖĞRETMENDEN DAHA YÜKSEK MAAŞ ALIYOR"

Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği mezunu olan Gamze Ertürk de mezun olduktan sonra 19 okula başvurduğunu, pandemi süresince çocuk bakıcılığı yaptığını söyleyerek "Başvurularda referans ve tecrübe isteniyor. Ben üniversiteden yeni mezunum, nasıl tecrübeli olabilirim ki? Zaten 22 yaşında mezun oluyoruz ve 5 yıllık tecrübe arıyorlar. Bu durum bizi, 'Ben bu ülkede çalışabilecek miyim?' kaygısına düşürüyor. Bekçiler bile bugün öğretmenden daha yüksek maaş alıyor. Biz öğrencileri geleceğe hazırlıyoruz, fakat karşılığını alabilecek miyiz bilmiyorum" diyerek kaygısını ve tepkisini dile getirdi.

"LİSE ÖĞRENCİSİYİM, ŞİMDİDEN KAYGILIYIM"

Lise öğrencisi Salih Ertürk de Gastronomi hedefinin olduğunu ancak ülkede mesleğini yapamayacağını düşündüğünü belirterek şöyle devam etti: "Lise öğrencisiyim ve şimdiden kaygılıyım. Nasıl yurtdışına gidebileceğimi araştırıyorum. Bu bizim suçumuz değil. Başa gelenlerin ideolojileri nedeniyle ülkedeki çoğu genç işsiz. Halkın içine girmeden bu dertleri göremiyorlar. Kendi kafalarına göre bir eğitim sistemi oturtmuşlar. Ortaokul öğrencilerinin bile ciddi endişeleri oluyor. Adalet duygusuna bakmadan tek bir sınavla yargılıyorlar insanları. Sonrasında da toplumda bir sürü olay yaşanıyor. Eğitim sistemini düzenleyen ve başa gelen insanların halkın içinden olması gerektiğini düşünüyorum." 

"ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ TEKLİF EDİYORLAR"

Ufuk Üniversitesi Hukuk öğrencisi Günay İrem Yalçın ise yeni mezunların iş bulma şartlarının çok zor olduğunu söyleyerek, "İş için aramaya gittiğimde, asgari ücretin altında bir maaş teklif ediyorlar. Staj zamanı para ve yol karşılanmıyor bile. Kendimizi geliştirmek için bu durumlara katlanıyoruz. Birçok iş yerinde torpil ve mülakat mantığı işleniyor, bu da gençleri zorluyor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öztürk: Salgın kontrolden çıktı, Türkiye’nin oturup bu işi yeniden planlaması gerek

SONRAKİ HABER

Mısır'da Sisi karşıtı eylem düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa