19 Eylül 2020 16:11

TMMOB Kocaeli İKK: Mesleğimizi ve geleceğimizi tehdit edenlere sessiz kalmayacağız

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'ne dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü olan 19 Eylül'e dair açıklama yapan TMMOB Kocaeli İKK, "Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini tehdit eden uygulamalar karşısında sessiz kalmayacağız" dedi.

İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda yapılan açıklamaya CHP, Emek Partisi ve KESK üye ve yöneticileri de katıldı. Burada konuşan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri ve MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi, 19 Eylül 1979'da Türkiye çapında yüz binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 41. yılını kutladıklarını söyledi.

1979'da TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemle maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimin durdurularak, teknik elemanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekildiğini vurgulayan Kürekçi, sorunlarının derinleşerek sürdüğünü söyledi.

"ÜLKEMİZİN VE TOPLUMUMUZUN ORTAK GELECEĞİNE DE SAHİP ÇIKIYORUZ"

"Siyasi iktidar, ekonomik krizle mücadele konusunda başarısız olduğu gibi, halkı salgına karşı korumak konusunda da yetersiz durumdadır" diyen Kürekçi, "Her iki durumda da siyasi iktidarın önceliği, geniş toplum kesimlerinin haklarını korumak değil, kendi çevresinde konumlanan bir avuç sermaye grubunun çıkarlarını gözetmek olmuştur. Devlet imkanları, halkın öncelikli sorunlarının çözümü ve acil ihtiyaçlarının giderilmesi için 'neredeyse yok denecek düzeyde' kullanılmıştır" ifadelerini kullandı. Yaşadıklarını sorunlara değinen Kürekçi, "'Parti Devleti' anlayışıyla yönetilen kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız, siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüzedir. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyümektedir. Yandaş konfederasyonla imzalanan enflasyona endeksli toplu sözleşmeler, şaibeli enflasyon rakamlarıyla birleşince kamu emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaşmasına neden olmaktadır.

Ekonomik kriz ve salgının olumsuz etkilerinin en fazla yansıdığı özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın tamamı büyük bir yoksullaşma ve işsizlik tehdidiyle karşı karşıya durumdadır. Esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar özel sektörde çalışan tüm meslektaşlarımızın hayatını olumsuz etkilemekte, gelecek planı yapamaz hale getirmektedir" dedi.

"TMMOB olarak salgın koşullarında derinleşen ekonomik kriz ve iktidarın yönetememe durumu karşısında mesleğimizi, meslektaşlarımızın çıkarlarını ve meslek örgütlerimizi korumak için mücadele ediyoruz" diyen Kürekçi, son olarak şunları söyledi: "Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz.

Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü bir kez daha kutluyoruz." (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 68 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi, 1538 kişi Kovid-19'a yakalandı

SONRAKİ HABER

Hüda Kaya, Kocaeli'de Figen Yüksekdağ'ın "Yıkılacak Duvarlar" adlı kitabını imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa