Urfa'da 530 bin öğrenciden 450 bini EBA’ya ulaşamadı
Urfa’daki 530 bin öğrenciden 450 bini Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ulaşamadı. Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, tablet, bilgisayar ve internet sağlanması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: MA
530 bin öğrencinin bulunduğu Urfa’da, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden başlanan uzaktan eğitime katılım oranı Urfa’da yüzde 15 düzeyinde kaldı. Eğitimden uzak kalan 200 bin dolayındaki mevsimlik çocuk işçiye dijital platformlarda eğitime ulaşamayan 250 bin öğrenci eklendiğinde toplamda 450 bin öğrencinin eğitimden uzak kaldı.
MA'dan Barış Polat'ın haberine göre mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu Eyyubiye ilçesinde 5 okulda kayıtlı bulunan 2 bin 263 öğrenciden sadece 254 kişi EBA’ya ulaştı. İlçedeki bir okulda kayıtlı gözüken 136 öğrenciden sadece biri EBA’ya bağlanabildi. Haliliye ilçesindeki 4 okulda kayıtlı olan 5 bin 393 öğrenciden 452’si EBA’ya ulaştı. Diğer ilçelere oranlar katılımın en yüksek olduğu ilçe Karaköprü oldu. Buradaki 5 okulda kayıtlı olan 4 bin 654 öğrenciden 840’ı sisteme bağlanabildi.
Kentteki 530 bin öğrenciden sadece 80 bin öğrencinin EBA’ya ulaştığını söyleyen Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, 200 bin mevsimlik çocuk işçi ile birlikte 450 bin öğrencinin uzaktan eğitime ulaşma şansının bulunmadığını ifade etti.
"KIRSALA GİTTİKÇE KATILIM ORANI DÜŞÜYOR"
Pandemi öncesinde de kentte eğitim alanında sorunlar olduğunu dile getiren Binici, bunları eğitime ayrılan bütçe, yapılan sınavlar, öğretmen eksikliği ve mevsimlik çocuk işçiler olarak sıraladı. Eğitimin kentte artık kronikleşen bir sorun haline geldiğini ifade eden Binici, mevcut sorunun hükümetin eğitim politikalarından kaynaklandığını vurguladı.
Urfa genelinde anaokul, ilkokul, ortaokul ve liselerde toplam 530 bin öğrenci olduğu bilgisini veren Binici, sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı merkezden kırsala gidildikçe öğrencilerin EBA’ya katılım oranlarının da düştüğünü söyledi. Kentte EBA üzerinde eğitime katılım oranının yüzde 15’te kaldığını paylaşan Binici, “Bu oran bize 530 bin öğrenciden sadece 80 bin öğrencinin EBA üzerinden eğitim gördüğünü gösteriyor. Geriye kalan 450 bin öğrenci ise eğitime ulaşamıyor” dedi.
MEVSİMLİK ÇOCUK İŞÇİLER
Eğitimden uzak kalan 200 bin dolayındaki mevsimlik çocuk işçiye dijital platformlarda eğitime ulaşamayan 250 bin öğrenci eklendiğinde toplamda 450 bin öğrencinin eğitimden uzak kaldığını dile getiren Binici, şöyle devam etti: “Bu sorunu giderebilmek için eğitime ayrılan bütçenin arttırılması, mevsimlik tarım işçilerin istihdam edilmesi, yine bu öğrencilerin eğitimden yaralanabilecek noktaya getirilmesi ve koşullarının oluşturulması gerekiyor. Tüm uyarılarımıza rağmen bu konuya dair bir çözüm geliştirilmedi.”
"TABLET VE İNTERNET SAĞLANMALI"
Eğitim Sen olarak eğitimin eşit, parasız, kamusal, laik ve bilimsel olmasını benimsediklerini vurgulayan Binici, yüz yüze eğitimin koşullarının olmaması durumunda internet üzerinde verilecek olan eğitime dair gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Dijital ortamda eğitim görecek tüm öğrencilere tablet, bilgisayar ve internet sağlanması gerektiğini söyleyen Binici, “Ekonomik durumu olmayan ailelerin çocukları EBA’dan yararlanamıyor. Bu koşullar oluşturulmadığı sürece sağlıklı bir eğitimden söz edilemez” diye konuştu.
"AÇIKLAMALARA RAĞMEN OKULLARIN AÇILMASINI ANLAMIYORUZ"
Hal böyleyken yüz yüze eğitimin ilk aşaması olarak kentte 21 Eylül’de anaokulu ve 1’inci sınıf öğrencilerinin okula başlayacak olmalarını eleştiren Binici, “1’inci sınıftaki çocuklara virüs bulaşmayacak mı? Bu çocukları kobay olarak mı görüyorsunuz? Birinci sınıf ve anaokulu çocukları için önlem alınmış ise diğer çocuklar için niye önlem alınmıyor? Yani şu an birinci sınıfların okula başlatılması mantığı ‘Kervan yolda dizilir’ mantığıdır. Tüm sağlık kuruluşları önümüzdeki aylarda vaka sayısının artacağı yönündeki açıklamalarına rağmen okulların açılmasını anlamıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)