1998’den bu yana bir ilk: Norveç’te 3 bin 800 otobüs şoförü greve başladı
Toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı iki kentte otobüs şoförleri yıllar sonra ilk defa iş bıraktı.
Fotoğraf: Mahmut ALGÜNERHAN/Evrensel
Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo
Norveç’te şoför sendikaları ve işveren örgütü arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine otobüs şoförleri greve başladı. Son görüşmeler 18-19 Eylül tarihlerinde arabulucunun da katılımıyla gerçekleşmişti.
Norveç’te böylece 1998’den bu yana yapılan ilk otobüs şoförleri grevi bu sabah saat 06.00 itibariyle başkent Oslo ve Viken’deki 3 bin 800 otobüs şoförünün iş bırakmasıyla başlamış oldu. Anlaşmazlık devam ettiği takdirde, ülke genelinde yaklaşık 12 bin otobüs şoförü greve çıkacak.
ÜCRETLERDE ARTIŞ TALEP EDİLİYOR
Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO’ya bağlı olan ve sanayiden ulaşıma birçok sektörde örgütlü 160 bin üyesiyle özel sektördeki en büyük ve LO’nun ikinci büyük sendikası olan Fellesforbundet sendikası, işverenlerin işçilerin ücretlerindeki ücret farkını kapatmak için istekli olmadıkları açıklaması yaptı.
Sendika Genel Sekreteri Dag Einar Sivertsen, yaptığı açıklamada, “İşverenin otobüs şoförlerinin ücret alanında geride kaldığını anlamaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Daha önce ücretlerin sanayi işçilerinin ücretine yaklaşması konusunda bir anlaşmamız vardı ancak sonra yanlış yöne giden bir teklif aldık” dedi.
Fellesforbundet sendikası, 2006 yılında, işverenler ve otobüs şoförlerinin ücretlerinin sanayi işçilerinin ücretleriyle daha uyumlu olması gerektiği konusunda bir anlaşmaya varmış, ancak son yıllarda ücretlerdeki bu fark giderek artmıştı.
"SALGIN BAHANE OLARAK KULLANILIYOR"
Norveç’te ulaşım sektöründe çalışanların örgütlü olduğu sendikalardan Yrkestrafikkforbundet Sendikası Genel Başkanı Jim Klungnes de açıklamasında “İşveren tarafının içinde bulunduğumuz pandemiyi bahane olarak kullandığını yaşıyoruz. Otobüs firmaları herhangi bir krizde değil ve neredeyse hiç bir sürücü işten çıkarılmadı. Yine de, sürücülerin bir kez daha kırıntılara razı olmaları isteniyor” diyerek bunu kabul etmediklerini belirtti.
Jernbaneforbund (Demiryolları Sendikası) Genel Başkanı Jane Brekkhus Sæthre de, sendikanın resmi internet sayfasında yayımlanan açıklamasında “Otobüs sektöründeki ihale rejiminin çalışma saatlerini sıkıştırması, ücretlerin düşürülmesi, değersiz çalışma süresi düzenine yol açması anlamına geliyor” dedi.
Açıklamada ayrıca, “Otobüs şoförlerinin alım gücünü kaybetmesini kabul edemeyiz” denilerek “Otobüs sektörü toplu taşımanın önemli bir parçasıdır. Çalışanların maaş ve çalışma koşullarının bunu yansıtması ve daha fazla gencin sürücülük mesleğini seçmesine katkıda bulunması gerekir” ifadeleri kullanıldı.
PATRONDAN ‘MALİYET’ SAVUNMASI
İşveren örgütü NHO Transport Genel Başkanı Jon H. Stordrange ise, “Karşı tarafın arabuluculuğa getirdiği yüksek talep ve beklentileri karşılayamadık. Daha az yolcu ve kayıp bilet geliri ile zor bir durumumuz var ve maliyetlerimizi teklifimizde verdiğimizden daha fazla artıramadık” dedi.
Çalışanlar adına müzakere katılan Fellesforbundet Sendıkası Genel Sekreteri Dag-Einar Sivertsen, Oslo ve Viken kentleri dışında da grevin yayılabileceğini belirterek, “Hızlı bir artış olacağını teyit edebilirim, ancak zamanı konusu belirsiz” dedi.
“Ulusal Arabulucu” olan Mats Wilhelm Ruland ise, sendikaların Magasinet adlı yayın organına yaptığı açıklamada “Taraflar arasındaki mesafe o kadar büyük ki herhangi bir taslak sunmanın dayanağı yoktu” dedi.