Eğitim Sen: Yüz yüze eğitim koşulları sağlanmadı
Koronavirüs salgını nedeniyle mart ayında uzaktan eğitime geçilmesinin ardından okullarda yüz yüze eğitimin ilk adımı bugün atılıyor.
Fotoğraf: DHA
Birkan BULUT
Ankara
Birinci sınıfların bugün yüz yüze eğitime başlamasına ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, salgına karşı gerekli önlemlerin alınarak yüz yüze eğitimin verilmesini istediklerini ancak okulların hâlâ eğitime hazır olmadığını söyledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle mart ayında uzaktan eğitime geçilmesinin ardından okullarda yüz yüze eğitimin ilk adımı bugün atılıyor. Okul öncesi ve birinci sınıflar haftada iki gün olmak üzere bugün okula başlıyor. Önümüzdeki haftalarda yapılacak değerlendirmenin ardından 8. 9. ve 12. sınıflar için benzer bir uygulama başlayacak.
Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, iktidarın yüz yüze eğitimin başlaması ve uzaktan eğitime ilişkin sorunların çözümü konusunda bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Salgın yönetiminde sermayenin politikalarının esas alındığını belirten Aydoğan, “Sendikamızın bu konuda yaptığı çalıştaya katılan bilim insanları sonbahar ile birlikte artan vakalar konusunda uyarmış ve tespitleri doğru çıkmıştır” dedi.
SOMUT BİR PLAN YOK
Öncelikle gerekli önlemlerin alınarak yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini vurgulayan Aydoğan, “Tüm okullarda temizlik görevlisi eksiksiz biçimde istihdam edilmeli. Her okulda sağlık görevlisi bulundurulması, yeterli koruyucu ekipman ve temizlik malzemesinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Fakat ne yazık ki okullarda yaptığımız toplantı ve incelemelerde bu önlemlerin alınmadığını gördük, bakanlığın bu konuda somut sorunlar karşısında somut bir planının olmadığını gördük” dedi. Ayrıca yüz yüze eğitimin velilerin tercihine bırakıldığına dikkat çeken Aydoğan, bunun ilgili bakanlıklar ve karar vericilerin gerekli koşulları sağlamadığına işaret ettiğini söyledi.
‘EMEKÇİLER ÇALIŞMAK ZORUNDA OLDUĞU İÇİN OKULA GÖNDERECEK’
Uzaktan eğitim konusunda da geçtiğimiz dönem yaşanan eksikliklerin giderilmediği anlatan Aydoğan, özelikle yoksul aile çocuklarının eğitimden hızla koptuğuna tanıklık ettiklerini dile getirdi. Salgın sürecinde çalışmak zorunda bırakılan emekçilerin bu nedenle istemese de yüz yüze eğitimi tercih etmek durumunda kalacağını ifade etti. Bu yüzden mutlaka anne veya babaya ücretli izin desteğinin sağlanması gerektiğini belirten Aydoğan, uzaktan eğitim için gerekli cihaz, internet ve altyapı ihtiyacının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı.
16 Mart tarihinde başlayan uzaktan eğitimde görülen sorunların aylardır giderilmediğini belirten Aydoğan, bazı adımların ise sorunu çözmediği anlattı. Özellikle kırsal kesimde uzaktan eğitime erişimin sağlanamadığını söyleyen Aydoğan, “Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların bulunduğu tarlalara EBA sistemi götürülerek, çocukların ‘Hafta sonunu ailelerinin yanında geçirdiği’ savunuldu. Bakanlığın çocuk işçiliğini meşrulaştırması yerine önleyecek adımları atması gerekirdi” diye konuştu.
Uzaktan eğitimde cihaz ve altyapının yanı sıra içerik sorunlarıyla da karşılaşıldığını dile getiren Aydoğan, sendika olarak yaptıkları araştırmada uzaktan eğitimin tek taraflı sürdüğünü, öğrencilerin yüzde 15-20’sinin faydalandığını söyledi.
ÖĞRETMENLER KENDİ İMKANLARIYLA DERS VERMEYE ÇALIŞIYOR
Öğretmenlerin de olağanüstü bir süreçle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Aydoğan, uzaktan eğitime erişim, bilgisayar gereksinimi, hizmet için eğitimin yetersizliği gibi sorunlarla karşılaşıldığını söyledi. Bu nedenle öğretmenlerin kendi imkanlarıyla ders vermeye çabaladığını belirten Aydoğan, eğitim emekçilerinin ihtiyaçlarının bir an önce karşılanmasını talep etti.