20 Eylül 2020 16:57

Eğitim Sen Elazığ Şubesi: Salgın ve depremin ardından gereken önlemler alınmadı

Eğitim Sen Elazığ Şube Temsilcisi Musa Doğan, kentte yaşanan deprem ve salgın koşullarına ilişkin önlem alınmamasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Elazığ Şube Temsilcisi Musa Doğan, yüz yüze eğitim tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğini düşündüklerini belirten Doğan, ancak hem salgına karşı hem de yaşanan depremin ardından gereken önlemlerin alınmadığını söyledi. Doğan, uzaktan eğitim ile ilgili çözüm önerilerini sıraladı.

'OKULLARLA İLGİLİ SOMUT ADIM ATILMADI'

Okullarda yüz yüze eğitime başlanılacağının açıklanmasının ardından tartışmaların devam ettiğini belirten Doğan, “Eğitim emekçileri öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı personeli ile birlikte her koşulda öğrencilerimizle sınıf ortamında yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması gerektiğini düşünmektedirler. Ancak hem salgının geldiği aşama hem de salgına karşı alınan önlemlerdeki eksiklikler ve 24 Ocak tarihinde ilimizde meydana gelen deprem sonrasında yıkımı yapılan ve güçlendirme yapılması kararı alınan okullarla ilgili herhangi bir somut adımın atılmamış olması, öğretmenleri ve onların gerçek sendikası olan Eğitim Sen’i toplumsal ve tarihi sorumluluklarından kaynaklanan gerekli uyarıları yapmak ve sorulması gereken  soruları sormak durumunda bırakmaktadır” dedi.

'UZAKTAN EĞİTİM ENERJİNİN BOŞA HARCANMASIDIR'

Deprem sonrası birleştirilen okullarda seyreltilmiş sınıflar ve eğitim öğretim koşullarının hazır olup olmadığını soran Doğan, “Pandeminin aşı bulunması ve yaygın bir şekilde yapılması evresine dek devam edeceği görülmektedir. Üstelik buna kış aylarındaki diğer riskler de eklendiğinde, artan oranda bir salgın tehlikesi yaşanması çok olasıdır. Bu durumun okulların açılmasına engel olması halinde uzaktan eğitim eksikleri tamamlanarak başvurulabilecek bir eğitim platformudur. Fakat daha önce yapıldığı haliyle uygulanacak uzaktan eğitim, verimsiz ve başarısız olacağından enerjinin boşa harcanması anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.

ÖNERİLER SIRALANDI

Doğan, uzaktan eğitimle ilgili olarak çalıştayda ele alınan sorunlu alanlara dair atılması gereken adımları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

  • İnternete erişim ve güvenlik sorunu çözülmesi gereken en acil sorunlar olarak görülmektedir. İnternet erişimi olmayan öğrenciler tespit edilerek erişiminin gerçek anlamda sağlanması, eğitimde fırsat eşitliği anlamında bir zorunluluktur.
  • Uzaktan eğitim yatırımları için MEB bütçesine ilave pay aktarılması ve tüm kullanıcılara ücretsiz internet, ihtiyacı olan öğrenci ve öğretmenlere bilgisayar, grafik tablet gibi ekipmanların temin edilmesi gerekir.
  • Ders içerikleri tüm farklılıklar dikkate alınarak yeniden oluşturulmalıdır. Özellikle göçmen ailelerin çocukları, anadili Türkçe olmayan öğrenciler, özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler başta olmak üzere, tüm kesimlerin özellikleri dikkate alınarak içerikler ve kullanılacak materyaller yeniden oluşturulmalıdır.
  • Ders saatlerinin planlaması daha işlevsel yapılmalıdır.
  • Veli ve öğrencilere yönelik uzaktan rehberlik ve psikolojik destek birimleri kurulmalıdır.
  • Uzaktan eğitimde yüz yüze eğitimden farklı olarak her ders için ayrı bir içerik hazırlanması ve planlanması gibi farklı bir ön hazırlık evresi (ders saatinin iki katı kadar) bulunmaktadır. Bu nedenle, uzaktan eğitim yapacak öğretmenlere ek ödeme yapılmasının motivasyonu arttıracağı ve uzaktan eğitim için özendirici olacağı da göz önünde tutulmalıdır.  (Elazığ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Musa Anter ödülleri verildi, haber müdürümüz Ercüment Akdeniz de ödülünü aldı

SONRAKİ HABER

İzmir Alzheimer Günleri başlıyor: Unutanları Unutmuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa