"Telefonların dahi çekmediği köylerde çocuklar nasıl eğitim alacak?"
CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yoksul ve köylerde yaşayan çocukların EBA ile uzaktan eğitimde yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: AA
CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Yoksul çocukların ve köylerde yaşayan çocukların EBA ile eğitime erişemeyeceklerini ifade eden Kaplan, Selçuk'a "Binlerce köyde telefon dahi çekmezken, milyonlarca dar gelirli ailenin evinde bilgisayar dahi yokken bu çocuklar nasıl eğitim görecek" diye sordu.
CHP'li Kaplan, bilgisayarı olmayan öğrencilerin oranının yüzde 30 olduğunu hatırlatarak eğitimin yoksul öğrenciler için adeta lüks olduğunu vurguladı.
Eğitim Sen’in 4 Eylül’de açıkladığı rapora göre EBA üzerinden derse katılımın birçok okulda yüzde 15-20 dolaylarında olduğunu aktaran Kaplan, “Yoksul öğrencilerimiz, köylerde yaşayan eğitimine devam eden öğrencilerimiz var. Henüz bilgisayarla tanışmamış öğrencilerimiz var. Bu çocuklar eğitimlerini nasıl ve hangi şartta tamamlayacak? Uzaktan eğitim programı açıklanıyor. Peki alt yapısı nasıl oluştu? Bilmiyoruz. Kime göre, neye göre bu programlandı, bilmiyoruz. Bırakın interneti, telefonların dahi çekmediği köylerimiz var. Bu köylerde yaşayan çocuklarımız ne olacak? Taşımalı eğitim sistemi ne kadar yetecek? Bu soruların cevabını Sayın Selçuk vermelidir. Çocuklarımızın eğitimi, yaşadıkları coğrafyaya ve maddi duruma göre şekillenmemelidir. Eğitim her çocuğumuzun hakkı” dedi.
“MEB, EVİNDE İNTERNET VE TELEVİZYON OLMAYAN ÖĞRENCİLERE TEKNOLOJİK DESTEK SAĞLAMALIDIR"
İnterneti, televizyonu ya da bilgisayarı olmayan öğrencilerin tespit edilerek gerekli tüm teknolojik desteğin sağlaması gerektiğini belirten Kaplan, şöyle devam etti:
"Bilgisayarı olmayan öğrenciye bilgisayar, interneti olmayan öğrencilere internet, televizyonu olmayan öğrencilere de televizyon sağlanmalıdır. Her şeye yeten bütçeleri eğitim ve öğrenime de yetecektir. Gerekiyorsa, telefon dahi çekmeyen köyler tespit edilip, alt yapı desteği sağlanmalıdır. Kapanan köy okulları bu süreçte açılarak, öğrencilerin eğitime devam etmesi noktasında adım atılmalıdır. 2-3 çocuklu dar gelirli ailelerde, evlerindeki tek televizyon hangi öğrencinin eğitimi için kullanılacak, bu da büyük bir sorundur. Milli Eğitim Bakanlığı ciddi bir çalışma yapmalı ve tüm bu sorunlar için somut adımlar atmalıdır.”
“ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE SINIRSIZ VE ÜCRETSİZ İNTERNET SAĞLANMALIDIR”
Hali hazırda EBA ile internet ve televizyon yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencileri de hatırlatan Kaplan, “Öğretmenlerimize verilen 6 GB internet oldukça yetersiz. Öğrencilerimiz, ailelerinin telefonlarıyla internete ulaşabiliyor, çoğu zaman yetmiyor. Uzaktan eğitim devam ettiği sürece internet sınırsız olarak öğretmen ve öğrencilerimize ücretsiz olarak sağlanmalıdır” dedi.
BAKAN SELÇUK’A SORULAR
Kaplan, Selçuk'a şu soruları yöneltti:
- EBA ile eğitim gören kaç öğrencimiz vardır?
- Binlerce köyde telefon dahi çekmezken, milyonlarca yoksul ailenin evinde bilgisayar dahi yokken bu çocuklar nasıl eğitim görecek?
- Binlerce köyde telefon dahi çekmezken, bu bölgelerde yaşayan öğrencilerimizin eğitimi için nasıl bir formül düşünmektesiniz?
- Dar gelirli ailelerimizin çocukları için internet, televizyon ve bilgisayar ihtiyacını karşılayacağınız bir proje ya da düşünceniz var mıdır?
- Öğretmenlerimize verilen 6GB ücretsiz internetin sınırsız ve ücretsiz olması için bir çalışmanız var mıdır?
- Yoksul çocuklarımızın internet ve bilgisayar desteğini sağlamadığınız takdirde, veballerini kim ödeyecek?
(HABER MERKEZİ)