22 Eylül 2020 23:31

Topoğrafyalar ve Aryalar

Ata Yiğiz, Şair İsmail Biçer'in “Topoğrafyalar ve Aryalar”* adlı yeni şiir kitabını yazdı.

Şair İsmail Biçer / Fotoğraf: İsmail Biçer'in Facebook hesabından alınmıştır / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Ata YİĞİZ

Bugüne değin birçok şiir kitabına imza atmış olan İsmail Biçer, “Topoğrafyalar ve Aryalar”* adlı yeni çalışmasıyla, yeniden şiir okurları karşısında yerini almış bulunuyor. Her yapıtında kendini aşma çabası ve şiir sanatına katkı sağlama anlayışı içerisinde olan Biçer, “Topoğrafyalar ve Aryalar”da da bu anlayışı sergilemeye devam ediyor. Şairin dünden bugüne süregelen yapıtlarına bakıldığında, kendini tekrarlamaktan kaçındığı, yeni (taze) imgeler peşinde olduğu dikkat çekmektedir. Bu anlayış, onun şiir sanatına olan incelik ve ciddiyetinin, şiir okuruna olan saygısının açık örneğidir. 

“Topoğrafyalar ve Aryalar”, yine kitaba adını veren “Topoğrafyalar” ile “Aryalar” şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Kısa dizelerden oluşan bu şiirler aşk’, ‘ayrılık’, ‘yalnızlık’, ‘hüzün’, ‘doğa’ gibi izleklere sahip olmakla beraber, şairin düşsel ve sorgulayıcı gücünün örnekleriyle de yüklü. “Zaman Topoğrafyası” bunlardan biri: “Sonra günler/ Su gibi akıp geçti/Kıyısındaki çitlere asılı şiirlerle”

 “Topoğrafyalar ve Aryalar”, şiirimize yeni imgeler kazandırmanın yanı sıra; şiir, sanat ve toplumsal hayatımızda iz bırakmış isimleri (İlhan Berk, Edip Cansever, Enis Batur, Neşet Ertaş, Berkin Elvan) okura hatırlatması bakımında da oldukça önem taşıyor. Bu anlamıyla, “Berkin Elvan Topoğrafyası”na bakıldığında, ‘Az sözle çok şey anlatma ve çağrıştırma’ sanatının tüm çarpıcı katmanlarını görürüz: “Ekmeğin değerini/ Hangi ara öğrendin de/ Koşup uğruna can verdin”

Kitabın ilk bölüm finalinde yer alan “Deneysel Şiir Topoğrafyası” (diğer adıyla “Nesirsel Bir İzdüşüm”), şairin kendi şiir poetikasını (anlayışını) dile getiriyor olması bakımından dikkat çekici ve farklı bir anlayışı taşımaktadır. “Oldum olası sevmişimdir ‘deneysel şiir’i… Şiirimin de ‘deneysel bir şiir’ olduğunu inkar edecek değilim. Çünkü bu şiir, olduğu yerle yetinmez.”

“Topoğrafyalar ve Aryalar”, şiir adına yaratılmış güçlü bir dil üzerinden, yer yer düşünsel dünyamıza akıp giden bir nehir özelliği taşımaktadır. Kitabın ikinci bölümü “Aryalar”ın son şiiri “Topoğrafyalar ve Aryalar İçin Kapanış Konuşması”, şairin şiir yazma serüvenini, şiirle olan bağını özetlediği dizelerden oluşmaktadır: “Benim için/ Hayırlısı olan sözcüklerdi/ Onların büyülü dünyasına sığınarak/ Yumuşattım yaralarımı”

İsmail Biçer’in “Topoğrafyalar ve Aryalar”ı, sözcüklerin ve imgelerin büyülü yolculuğuna çıkmak isteyen şiir okuru açısından kaçırılmayacak bir şiir kitabı.

*“Topoğrafyalar ve Aryalar”, Şiir, İsmail Biçer, Baraka Yayınları, Ağustos 2020

ÖNCEKİ HABER

Oruç Reis test çalışması için Antalya açıklarına demirledi

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da iş kazası | İnşaatta 5 metreden düşen işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa