Eğitim Sen: MEB ne yüz yüze eğitime ne de uzaktan eğitime hazırlık yapmış
EBA’nın ilk canlı derste çökmesiyle ilgili açıklama yapan Eğitim Sen, "Tüm öğrencilerimizin eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi için mutlaka adım atılması gerekmektedir" dedi.
Fotoğraf: DHA
Eğitim Sen tarafından EBA’nın ilk canlı derste çökmesiyle ilgili yapılan açıklamada MEB’in yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim için hazırlık yapmadığı belirtilerek “Mart ayından bu yana EBA’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişim sorunu çözülmemiştir” denildi.
"ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKINDAN EŞİT YARARLANABİLMESİ İÇİN ADIM ATILMALI"
2020-2021 eğitim öğretim yılının, 21 Eylül 2020 tarihinde yoğun tartışmalar arasında başladığı belirtilen açıklamada, “Ne yüz yüze eğitime ne de uzaktan eğitime tam anlamıyla hazırlık yapan MEB yaşanan sorunlara çözüm üretememektedir. Aslında MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel bir sorun alanı olarak kabul edilmediği için adım da atılmamaktadır. Ancak tüm öğrencilerimizin eğitim hakkından eşit yararlanabilmesi için mutlaka adım atılması gerekmektedir. Eğitim Sen bu konuda tüm il ve ilçelerde önümüzdeki dönemde mücadeleyi yükseltme kararlılığındadır” denildi.
“MART AYINDAN BU YANA UZAKTAN EĞİTİMİN SORUNLARINA ÇÖZÜM GETİRİLEMEMİŞ”
Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğunun uzaktan eğitimle başladığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmemiş, EBA’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişim sorunu çözülmemiştir. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamamış, okul yöneticileri öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirmiştir. Uzaktan eğitim başladığında EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdu. EBA’da yaşanan yoğunluk beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun değildir. Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında bu yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması oldukça manidardır.”
MEB’in hızla soruna müdahale etmesi ve çözüm üretmesi gerektiği vurgulanan açıklamada bu süre içerisinde öğretmenlerin yapması gerekenler şöyle sıralandı:
- Yaşadıkları sorunları yazılı hale getirmeli, mümkünse tutanak altına almalı ve okul yönetimlerine bildirmelidir.
- Okul yönetimlerinden yaşanan sorunları yazılı olarak MEB’e iletmelerini istemelidir.
- Okul yönetimlerinden ve il/ilçe eğitim yöneticilerinden öğretmenlere lisanslı çevrimiçi platformlar sağlamasını istemelidir.
- Yapılan her dersin linkini kayıt altında tutmalıdır.
“TÜM DERSLERE KARŞILIK OLARAK EK DERS ÜCRETİ ÖDEMESİ YAPILMALIDIR”
Öğretmenlerin ek dersleri ile ilgili tartışmanın sonlanması için MEB’in açıklayıcı bir yazıyı illere göndermesi gerekmektiğinin de altı çizilen açıklamada, “Öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir” denildi.
“TTB’NİN YANINDAYIZ”
Eğitim Sen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "TTB kapatılsın ve yöneticileri yargılansın” açıklamasına da tepki göstererek "TTB kapatılsın ve yöneticileri yargılansın' çağrıları aslında salgınla mücadelede yaşanan başarısızlığın üzerinin örtülmesi arayışıdır. Yapılmak istenen siyasi iktidara muhalefet edilmemesini sağlamaya çalışmaktır. Tüm baskılara ve engellemelere rağmen halkın sağlığı için mücadele eden TTB’nin mücadelesi devam edecektir” denildi. Eğitim Sen’in, TTB’nin her koşulda yanında olduğu ve olmaya da devam edeceği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)