23 Eylül 2020 11:35

Finlandiya'da Yüksek Mahkeme, Neo-Nazi örgütü yasakladı

Finlandiya Yüksek Mahkemesi, bir neo-Nazi örgütün faaliyetlerini yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. 70'li yıllardan bu yana ilk kez bir örgüt Finlandiya'da yasaklanmış oldu.

Finlandiya'da Yüksek Mahkeme, Neo-Nazi örgütü yasakladı

Fotoğraf: Carl Ridderstråle / Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Murat KUSEYRİ

Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı Neo-Nazi örgütüne ait davayı ele alan Finlandiya Yüksek Mahkemesi, örgütün yasalara aykırı olduğuna ve kapatılmasına karar verdi. Böylelikle 70'li yıllardan bu yana ilk kez bir örgüt Finlandiya'da yasaklanmış oldu.

İskandinavyanın 4 ülkesi; İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da örgütlü Kuzey Direniş Hareketi adlı Neo-Nazi örgütlenme Avrupa'nın en saldırgan ırkçı grupları arasında yer alıyor. NMR, bu ülkelerde sosyalist, komünist, ilerici, ırkçlık karşıtları, kadın örgütleri ve mültecielrin örgütledikleri etkinliklere fiziki saldırılarda bulunmakla tanınıyor.

Örgüt üyesi bir kişinin 2016 yılının eylül ayında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 28 yaşındaki bir genci döverek öldürmesi yoğun tepkilere yol açmıştı. Aralarında parlamentoda bulunan partilerin gençlik örgütlerinin de yer aldığı 22 örgüt ve kuruluş, Neo-Nazi örgütün kapatılması için ülke çapında bir kampanya başlatmıştı.

Finlandiya'nın değişik yerleşim birimlerinde NMR'nin kapatılması talebiyle onbinlerce kişinin eylem yapmasından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. NMR'nin ideolojisi nedeniyle potansiyel bir tehlike oluşturduğunu belirterek yasaklanması için mahkemeye başvurdu.

2017 yılında Tammerfors İlk Mahkemesi, 2018 yılında da Åbo Üst Mahkemesi, NMR'nin şiddet eylemlerine başvurduğunu ve nefret söylemlerini yaygınlaştırdığını belirterek kapatılmasını kararlaştırmıştı.

NMR, kapatılma kararının kaldırılması için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulundu. Davayı bugün ele alan Yüksek Mahkeme, ilk ve üst mahkemelerin verdiği kapatma kararının yerinde olduğuna hükmetti. NMR'nin yanı sıra örgüte bağlı olarak çalışan Pohjoinen perinne adlı örgütlenmenin de yasaklanmasını kararlaştırdı.

NMR, itiraz dilekçesinde örgütün çalışmalarının yasalar çerçevesinde olduğunu ve ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kullandığını öne sürerek kapatılma kararının iptalini istedi. Ancak Yüksek Mahkeme, NMR'nin basın ve örgütlenme özgürlüğünü istismar ettiği değerlendirmesini yaptı.

Finlandiyalı kurumlar Åbo Üst Mahkemesi'nin verdiği yasaklama kararından sonra NMR'nin başka bir ad altında çalışmalarını yürüttüğünden şüpheneliyor.

Mahkeme kararının açıklanmasından sonra haber ajansı Yle'ye konuşan Polis Başmüfettişi Heikki Lausmaa, Yüksek Mahkeme kararınını ayrıntılı olarak inceledikten sonra kararın hangi sonuçlara yol açacağını belirleyeceklerini söyledi.

Lausmaa, ”Biz mahkemenin görüşünün açık bir mesaj olduğunu, şiddet uygulayan ve ırkçı konuşmalar yapan veya başka bir şekilde insani değerleri ihlal eden örgütlerin Finlandiya toplumunda yeri olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Yüksek Mahkeme kararından sonra NMR'nin tüm çalışmalarının yasaklandığını, her hangi bir gösteri düzenleyemeyeceğini ve örgütün amblem ve bayraklarını kullanamayacağını da söyledi.

Evrensel'i Takip Et