23 Eylül 2020 11:57

CHP'li Öztunç FinCEN belgelerini sordu: Türkiye rüşvet belgelerini istedi mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran FinCEN belgelerine dair Meclis'e soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ülkeler arası kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran belgeler tartışılmaya devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, ABD Hazinesine bağlı Mali Suçları Araştırma Ağına (FinCEN) ait belgelere ilişkin TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

ABD Hazinesine bağlı Mali Suçları Araştırma Ağına (FinCEN) ait belgeler tüm dünyada 2 trilyon dolarlık para transferi yapan 20 isme işaret ederken, bu isimlerden birisi de Türkiye’de sıklıkla rüşvet haberleriyle gündem olan ve İran'a uygulanan yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab olmuştu.

PARA TRAFİĞİNE ARACILIK EDEN VE RÜŞVET ALANLAR KİMLER?

FinCEN belgelerine göre kara para trafiğinin Türkiye hattında 20 milyar dolarlık bir trafik mevcutken, bu para ticaretinde 800 milyon dolar da rüşvet dağıtılmış. CHP’li Ali Öztunç konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu. Öztunç’un soruları şu şekilde oldu:

  • Türkiye, ABD Hazinesine bağlı Mali Suçları Araştırma Ağından (FinCEN) 20 milyar dolarlık para aklama ve 800 milyon dolarlık rüşvet belgelerini istemiş midir? İstemiş ise bu konuda ne tür bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz? İstememiş ise neden istenmemiştir?
  • FinCEN’in açıkladığı belgelerde isimleri geçen kişi ve kuruluşlar hakkında MASAK herhangi bir çalışma yapmış mıdır? Para trafiğine aracılık eden ve rüşvet alanlar kimlerdir? Bu kişiler arasında devlet kademesinde görev yapmış veya hâlâ görevde olan bakan ve bürokrat var mıdır?

Zarrab'ın kurduğu ağın bir parçası olan Gunes General Trading adlı şirket, sızdırılan belgelere göre 2011-2012 arasında BAE finansal sisteminde 142 milyon dolar değerinde şüpheli işlemin gerçekleşmesinde rol aldı. Standard Chartered bankasının ise 2007-2016 yılları arasında Zarrab ve ağı için toplamda 5,8 milyar doları aşan 37.533 adet para transferi gerçekleştirilmesinde rol oynadığı ortaya çıktı.

Deutsche Bank'ın da ABD'de faaliyet gösteren bir iştirakinin Mart 2017'de, Zarrab ile ilişkili olduğu 2013 yılında kamuoyuna yansıyan bir şirket için yaklaşık 29 milyon dolar para transferi gerçekleştirdiği belirtildi.

FinCEN kayıtlarına göre Ocak-Eylül 2016 arasında şüpheli para transferi aktarılan kişiler arasında Reza Zarrab'ın kuryesi olmakla suçlanan Halil Akkaya, Murat Yılmaz, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'ın özel kalemi Onur Kaya ve eski içişleri bakanı Muammer Güler de yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

Reza Zarrab, ABD'de Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla'ya karşı açılan dava kapsamında yargılama süreci başlamadan savcılıkla anlaşarak suçunu kabul etmişti.

2017 yılında sahtecilik ve kara para aklama suçlamalarını ABD'de kabul eden Zarrab'ın cezası henüz kesinleşmedi.

Standard Chartered bankasına ise geçen yıl 2014 yılına kadar gerçekleşen işlemler kapsamında İran'a karşı yaptırımların delinmesinde rol aldığı için ABD tarafından 1,1 milyar dolar ceza verilmişti.

Deutsche Bank da 2015 yılında ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği için 258 milyon dolarlık para cezası ödemeyi kabul etti.

FINCEN BELGELERİ NEDİR?

FinCEN belgeleri, ABD merkezli haber sitesi Buzzfeed'e sızdırılan belgelerin Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'yla (ICIJ) da paylaşılması sonucu Türkiye dahil 88 ülkeden 108 basın kuruluşunun yer aldığı bir araştırmacı gazetecilik dosyası.

Basın kuruluşlarına sızan belgeler, dünyanın en büyük finansal kuruluşlarının kara para aklama operasyonlarına aracılık ettiğini ve 2 trilyon dolar değerindeki şüpheli işlemlerde rol aldıklarını ortaya koydu.

FinCEN, ABD'deki Mali Suçları Araştırma Ağı'nın kısaltması. ABD doları cinsinden yapılan şüpheli finansal işlemlerin FinCEN'e bildirilmesi gerekiyor. Şüpheli işlem raporları ise kısaca SAR olarak adlandırılıyor.

Bu şüpheli işlemler arasında 'terörle ilişkili kişilerin ya da organizasyonların fonlanması' ya da kara para aklama olabiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıslı gazeteci, yazar ve sanatçılardan çağrı: Akdeniz'i birlikte sevebiliriz

SONRAKİ HABER

IŞİD Emiri Yunus Durmaz katliamları örgütlerken saniye saniye izlenmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa