24 Eylül 2020 10:02
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2020 11:47

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti

Merkez Bankası yüzde 8,25 olan politika faizi oranını yüzde 10,25'e yükseltti. Ekonomist Mustafa Sönmez, eylül enflasyonu karşısında bu artışın anlamsız olacağını ifade etti.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmesine karar verdi.

Kurul tarafından yapılan açıklamanın öne çıkan bölümleri şöyle:

“Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

Yapılan anketlerde uzmanların beklentisi Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutması yönündeydi.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Merkez Bankasının faiz artırımını ekonomistler yorumladı.

Doç. Dr. Ümit Akçay: Merkez Bankası ister Cumhurbaşkanlığına bağlı olsun, ister bağımsız olsun, yapabileceklerinin ve yapamayacaklarının yapısal sınırları var. Yapamayacaklarını yapamıyor, yani sürpriz yok.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Aslında MB faiz artışı mevcut fonlama maliyetinin altında kaldı. Burada vermek istediği “vallahi ben bağımsızım” mesajıdır. Bunun etkisi ne kadar sürer?

Dr. Murat Kubilay: Algıyı değiştirmeyecek (zihniyet aynı) ancak hükumete nefes aldıracak bir adım. Diğer türlü film çabucak bitecekti. Bu kararın arkasını ek likidite adımlarıyla nasıl dolduracaklarını görmek gerek. Fonlama faizi ve kredilerdeki gelişim mutlaka takip edilmeli.

Mustafa Sönmez: 200 baz puan artış kimsenin dişinin kovuğunu doldurmaz. Hatırlayın ki 2018’de 625 baz puan artırmışlardı, bu bir yasak savma. Eylül enflasyonu ortaya çıkınca bu artış da anlamsız kalacaktır. Dövizde yeni bir tırmanış söz konusu olabilir

Prof. Dr. Kamil Yılmaz: TCMB faizi artırmasaydı TL daha hızlı değer kayıpları yaşayacaktı. Bu faiz artışının TL'nin değer kaybını şimdilik önlemesi beklenir. Umarım Merkez bundan sonra da gerektiği zaman faiz artırmaktan kaçınmaz. Çünkü, bu ilk Kovid-19 kışı oldukça zor geçecek gibi.

Dr. Orhan Karaca: Merkez Bankası piyasadaki neredeyse herkesin tahmin edebileceği bu enflasyondaki yükselişi nasıl öngöremediğini benim aklım almıyor. Bunu zamanında öngörüp faizi bu kadar indirmeseydi işler bu noktaya gelmezdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Fransız gazeteciler Charlie Hebdo için birleşti: İfade özgürlüğünü savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Zeki Müren, 24'üncü ölüm yılında mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa