Soğan tarlasında 13 saat çalışan mevsimlik işçi: Rüyada bile soğan görüyorum
Soğan tarlasında yaklaşık 13 saat çalışan Mevsimlik Tarım İşçisi Melek Temelci, "Rüyada bile soğan görüyorum" dedi.
Melek Temelci | Fotoğraf: MA
Zemo AĞGÖZ
Polatlı’nın Ördekgölü Mahallesi’nde soğan tarlasında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Melek Temelci, sabah saat 05:00’ten akşam saat 18:00’a kadar tarlada çalışıyor. Ancak Temelci’nin gün içerisinde yapması gerekenler sadece bununla sınırlı değil. Soğan tarlasında yaklaşık 13 saat çalıştıktan sonra kardeşlerine bakmak ve çadırdaki diğer işleri de yapmak zorunda olan Melek Temelci, “İşe gidiyoruz, işten çadıra gelince yine iş. Gece uykumuzu da iyi alamıyoruz. Rüyada bile soğan görüyorum” dedi.
"KARDEŞİM TOZDAN ETKİLENİYOR"
Genellikle gündüz tarlada çalıştıktan sonra çadırdaki işleri akşam yaptığını belirten Temelci, bronşit hastası kardeşinin yaşadıklarını şöyle anlattı: “Sürekli hasta. Nefesi daralıyor. Tarlaya götürdüğümde tozdan etkileniyor, mikrop kapıyor. İlaçları var, buhar makinası var ama makine elektrik ile çalıştığı için tarlada kötüleştiğinde, işi bırakıp çadıra getirmek zorunda kalıyorum. Tarlada çalıştığımız dönem boyunca neredeyse sürekli hastanedeyiz. Toz duman onu çok etkiliyor.”
Kardeşinin tarladaki ortamdan çok etkilendiğini gören Temelci, çareyi kardeşini çadırda bırakıp kendisi tarlaya gitmekle bulmuş. Ancak bu durum 13 Eylül’de Polatlı’da yaşanan kum fırtınasına kadar sürmüş: “Fırtınadan sonra artık kardeşimi çadırda bırakacak cesaretim kalmadı. Fırtına öncesi moladaydık, çadırda yemeğimizi yemiş dinleniyorduk. Birden karşıdan toz yükselerek geldi, biz yağmur sanıyorduk. Sonra çavuşlar bağırdı ‘Kalkın çocuklarınızı tutun…’ Biz de o korkuyla arabaya bindik. Zaten olan oldu, çadırlar uçtu, çocuklar ağlıyor, hepimiz çok korktuk” dedi.
ÇADIRA GELİNCE YİNE İŞ
Temelci, hem tarlada hem de çadırda verdiği emeğin zorluklarını da şöyle dile getirdi: “Soğan işi gerçekten çok zor. İşe gidiyoruz, işten çadıra gelince yine iş. Gece bir uyku onu da zaten iyi alamıyoruz. Soğuk aylarda bazen gece uyuyamıyoruz. Biz erkeklerden daha çok çekiyoruz. Sürekli soğan, sürekli soğan. Rüyada bile soğan. Stresli oluyor. Bunun karşılığında alacağım yevmiye de belli değil. Genelde 80 TL oluyor, 10 TL’sini çavuşlar alıyor, bize 70 TL kalıyor. Aldığım parayı da babama veriyorum.”
Diğer kadınlarla yaptıkları işlerde bir dayanışma içerisinde olduklarını belirten Temelci, “Yufka ekmeği yapmada birbirimize yardımcı oluyoruz. Kadınlar yan yana geldiğimizde hep bu çektiğimiz sıkıntıları konuşuyoruz” dedi. (Ankara/MA)