Lufthansa 28 bin çalışanını işten çıkaracak
Lufthansa, koronavirüs pandemisi gerekçesiyle 28 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Almanya şirketi, 150 uçağını da hangara çekecek.
Fotoğraf: Pixabay
Sevinç SÖNMEZ
Lufthansa koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin başlarında sürecin kısa ama sert geçeceğini ancak şirketin 2020’nin sonlarına doğru 2019 kârlarının yüzde 50’sini, 2021 yılında üçte birini elde edeceğini ve 2023 yılında ise yine aynı kâr düzeyine ulaşarak krizden güçlenerek çıkacağını vadetmişti. Gelinen noktada ise zaten aylardır işten çıkarmalara ve kötü çalışma koşullarına karşı direnen çalışanlarına, şirketin 2017- 2019 yılları arasında elde ettiği kâr düzeyine bir daha ulaşmasının mümkün olmadığını söyleyen Lufthansa CEO'su, şimdiye kadar öngörüldüğü gibi 22 bin değil de 28 bin çalışanın işten çıkarılacağını açıkladı. 2020’nin ilk çeyreğinde Germanwings'de ve dördüncü çeyrekte de Luftansa'da olmak üzere çıkışlardan pilotlar da etkilenecek. Toplam olarak ise her dört Lufthansa çalışanından biri işten çıkarılacak.
Pandemi dolayısıyla uygulanan seyahat yasaklarının havacılık endüstrisini olumsuz etkilediği ve toparlanma sürecinin tahmin edilenden daha uzun süreceği bekleniyordu. Eurocontrol uçuş güvenliği kontrol dairesinin verilerine göre günlük uçuş sayılarında yine düşüş yaşanmakta. Hava taşımacılığı branşının aylardır, seyahat yasakları uygulamalarının yerine kitlesel Kovid-19 testleri yapılması talebi karşılık bulmuyor. Almanya ise ekim ayında koronavirüs kurallarını genel olarak riskli ülkelerden gelecekler için daha da sertleştirecek.
REZERVASYONLAR YÜZDE 90 DÜŞTÜ
Rezervasyonların geçtiğimiz yıla oranla yüzde 90 düşmesi, Lufthansa için bir çöküş anlamına geliyor. 2020 Eylül ayında bir önceki yılın üçte biri uçuş kapasitesine ulaşabilen şirketin yolcu sayısı da böylelikle yüzde 20 düzeyine düşerken, ekim ayı için yapılan ön rezervasyonlar da koronavirüs kural ve yasakları nedeniyle 2019 rezervasyonlarının yüzde 10’u düzeyine düştü. Lufthansa için önemli olan kıtalar arası uzun uçuşlar ise halen neredeyse hiç yapılamıyor. Uzun uçuşlarda yolcuların büyük bir bölümü kısa mesafede aktarma yaptıkları için sadece bu yüzden talep yüzde 50 oranında düşmüş bulunuyor. Spohr yıl sonunda talebin eski oranın ancak üçte bir düzeyine varacağını umut ettiğini açıkladı.
AYDA 500 MİLYON AVRO KAYBEDİYOR
Dolayısıyla her ay 500 milyon avro zarar etmekte olan şirket ciddi anlamda ekonomik bunalım yaşıyor. Spohr'a göre Lufthansa, devlet bütçesinden de 9 milyar avro yardım almış olmasına rağmen en geç önümüzdeki 18 aylık zaman dilimi içerisinde ekonomik istikrarını kazanması gerekiyor.
100 UÇAĞINI HANGARA ÇEKECEK
Gelecek hafta denetleme kurulu ile yapılacak toplantılardan sonra yeni kararların alınması beklenirken, şirket üç bölümden oluşan ‘renew’, yani yenilenme, müşteriye odaklanma ve sürdürülebilirlik stratejisi ile krizi aşmayı planlıyor. Lufthansanın dört motorlu uzun uçuş jetleri olan Airbus A340, die Boeing 747-400 ve muhtemelen Dev-Jet Airbus A380 olmak üzere filoları kısmi olarak tasfiye edilmeye devam edilecek ve dört motorlu ve büyük kapasiteli jet olarak sadece yeni 747-8 numaralı jet faaliyette kalacak. Bazı uçakların yerini ise 2022 ortalarında alınması planlanan yeni Boeing 777X'ler alacak. Filodaki uçak sayısının planlananın 100 araçtan çok daha fazla azaltılması düşünülüyor.
Alınan devlet kredilerini geri ödeyebilmek için Lufthansa bazı bölümlerine satacak ve daha eylül ayında catering firması LSG Sky Chefs'in Avrupa uçuşlarında hizmet veren bölümünü ve daha sonra da kardeş şirketin tamamını kapatacak. Finansal hizmet sağlayıcı Airbus'a da yeni bir alıcı aranırken, Lufthansa teknoloji bölümü için de bakım ve denetleme işlerini üstlenecek ve azınlık hisse senetlerini alacak bir yatırımcı aranıyor.
Almanya'da ki uçuşları genel olarak azaltmayı planlayan Lufthansa sadece kardeş şirketleri Cityline, Eurowings, Lufthansa Cargo ve Ocean'ın faaliyetlerini sürdürecek. Germanwings, Sun Express Almanya ve Eurowings'in bazı bölümleri ise kapatılacak.
KOŞULLAR VE MÜCADELE SERTLEŞECEK!
Pilotlar arasında çıkışlara olduğu gibi Lufthansa tarafından Haziran 2020'de kurulan kardeş şirket Ocean'a yönelik tepkiler de artıyor. Lufthansa pilotlar da dahil 28 bin çalışanını işten çıkarırken, tatil beldelerine uçuşlar yapacak olan Ocean şirketine daha düşük ücret ve kötü çalışma koşulları altında çalışacak 300 yeni pilot aldı. Dahası Ocean havacılık şirketi kapatılması planlanan Eurovings'in uçuş rotasını devralacak. Havayolu sektöründe ücretleri sabit tutabilmek ve yıllar süren mücadelelerle elde edilen TİS'lerden kurtulmak için tekellerin bir şirketi kapatıp yeni bir şirket kurması bilinmeyen bir durum değil. Ancak uçuş görevlileri birliği UFO İLE ver.di Sendikası arasında 2019 yılında bir TİS üzerine anlaşılırken Vereinigung Cockpit ve ver.di arasında bir anlaşma sağlanamamıştı. 2020 sonlarında gerçekleşecek olan TİS görüşmelerinde zaten krizde olan Lufthansa’nın pilotlarıyla sınavı çetin geçeceğe benziyor.