Veliler endişeli: Çocuklarımız eğitimden koptu
İzmir’in Menemen ilçesinde konuştuğumuz veliler endişeli. Veliler çocuklarının eğitimden koptuğunu, uzaktan eğitimin de niteliksiz ve ulaşımının sorunlu olduğunu söylüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Çocuklarının eğitimden koptuğunu, uzaktan eğitimin de niteliksiz ve ulaşımının sorunlu olduğunu söyleyen İzmir’in Menemen ilçesinde konuştuğumuz veliler endişeli. Altyapı sorunlarından dolayı EBA TV üzerinden verilen derslerin yetersiz ve verimsiz olduğunu dile getiren veli ve öğrenciler önlemlerin alınarak yüz yüze eğitimin başlamasını istiyor.
Uğur Mumcu Mahallesi’nde oturan 2 çocuk annesi ev kadını Leyla, “EBA’dan canlı yayınla istedikleri kadar göstersinler çocukların kafası almıyor, çünkü diyalog kuracağı bir öğretmen yok. Çocuğum bir şey anlamıyor bana soruyor, ben de liseden mezun olalı 12 sene olmuş hatırlamıyorum. Dersler, konular çok farklı şimdiki sistemi anlamıyorum” diyerek EBA TV’nin çocuklarına bir katkısı olmadığını söyledi. “Bence okullar bir an önce önlemler alınarak açılmalı. Çünkü çocuklar zaten sokaklarda okulda bulaşacak olan burada da bulaşır. Çocuklar çok fazla geri kaldı. Benim oğlum zaten hemen adapte olan bir çocuk değil, eğitimden koptu” diyen Leyla, uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim gibi olmadığını ifade etti.
"GÖRMEDİKLERİN DERSİN ÖDEVİNİ YAPIYORLAR"
Çocukların görmediği derslerin ödevlerini yapmaya çalıştığını söyleyen Leyla, “Öğretmen ödev gönderiyor çocuklarınız yapsın diyor. Bakıyorum ben anlamıyorum çocuk nasıl yapsın? Görmediği derslerin ödevini yapamıyor. Sözde canlı derste gördüğü derslerin ödevi. 30 dakikalık ders zaten sınıf ortamı gibi değil, öğretmen ona sus buna sus derken ders bitiyor. Bir de çoğu zaman sayfayı açamıyoruz. Açamadığımız için canlı dersleri göremiyoruz. Öğretmenler bazen whatsapp grubundan haber vermiyor. Bakıyoruz ders olmuş, bitmiş” diye konuştu. Evinde interneti ve bilgisayarının olduğunu ancak birçok evde olmadığını söyleyen Leyla, “Yan komşum geçen gün mesaj atmış ‘Benim kızım ne EBA’ya ne de canlı derse girebiliyor nasıl yapacağım?’ diye. Bu çocuk ne yapsın ne bilgisayarı var ne interneti var” diyerek bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.
"ÖĞRENCİLER TURİZM KADAR DÜŞÜNÜLMEDİ"
Atatürk Mahallesi’nde oturan 2 çocuk annesi Ayşin ise ilk zamanlar internetinin sorunlu olduğunu EBA’ya girişlerde yoğunluktan giremediklerini söyleyerek, “Derse giriyoruz yarısında atıyor. Ev interneti bazen yeterli gelmiyor. Zaten zaman çok kısıtlı yarım saat. Canlı dersler hiçbir şekilde eğitime yeterli değil” dedi. Psikolojik olarak da çocuklarının bu süreçten olumsuz etkilendiğini söyleyen Ayşin, “Çocuklarımız arkadaşlarından, okul ortamından ayrı kaldı eve kapandı. Koca bir yaz dönemi geçirdik ve bence öncelik hep öğrenciler olmalıydı. Okul ortamı olması gerekiyordu. Öğrenciler turizm kadar düşünülmedi. Şu an eğitim çok yetersiz” diyerek tepkisini dile getir. Okulların istenirse önlemler alınarak açılabileceğini belirten Ayşin, “Lokantalar, AVM’ler, parklar, bahçeler, iş yerleri her yer açık zaten. Her yer açıkken bu okulların kapalı olması neden? Bence açılması gerekiyor. Önlemler alınabilir. Kalabalık olan okullar için konteynerler yapılabilir, derslikler çoğaltılıp, mevcutlar azaltılabilir” diye konuştu.
"EĞİTİMİN YÜZDE 40 YÜZ YÜZE, YÜZDE 60 ONLİNE OLABİLİR"
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. Sınıf öğrencisi olan Rümeysa da not ortalamasının iyi olduğunu ancak dönemin çok verimsiz geçtiğini söyledi. İkinci döneme dair hiçbir şey öğrenmediğini ifade eden Rümeysa, “Yüz yüze eğitim olabilirdi. Ek derslikler yapılabilirdi, yetişmiyorsa prefabrik derslikler yapılabilirdi. Küçük gruplar halinde bizi derslere sokabilirlerdi. Eğitimin yüzde 40 yüz yüze, yüzde 60 online olabilirdi” dedi. ALES’e hazırlanmayı düşündüğünü, ileride akademisyen olmak istediğini söyleyen Rümeysa, “En azından 3. ve 4. sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime başlayabilir. Uzaktan okuyarak anlamakta zorluk yaşıyoruz. Yarın öbür gün akademisyen olduğumu düşünüyorum. Sınıfa girdiğimde ‘kusura bakmayın ben 3. sınıfı uzaktan aldım, anlatamayacağım’ mı diyeceğim öğrencilerime? Umarım artık tatilciler evlerine geldiyse ve ekonomimiz düzeldiyse biz de okullarımıza dönelim” diyerek uzak eğitimin verimsizliğinden söz etti.
"İNTERNET FATURASI ÖDENMEYİNCE KESİYORLAR"
Uzaktan eğitim sürecini anlatan 6. sınıf öğrencisi Poyraz da, “Dersler çok verimli geçmiyor. Bazen hocalar canlı derse girmekte zorlanıyor bazen biz zorlanıyoruz. Aynı anda nerdeyse bütün ülkenin öğretmenleri, öğrencileri derse giriyor. Yoğun olduğu için EBA yayını açılmıyor, donuyor, ses gidiyor, kesintiler oluyor. İnternet faturasını ödemeyince kesiyorlar, o zaman da girilmiyor. Bence bazı tedbirlerle yüz yüze eğitim olmalı” diyerek yüz yüze eğitimle derslerini daha iyi anladığını söyledi. (İzmir/EVRENSEL)