24 Eylül 2020 14:37

Adaların Atları Platformu soruyor: 717 at nerede? 

Adaların Atları Platformu, İBB ve Adalar İlçe Tarım Müdürlüğünü Adalar'dan gönderilen atların iyi durumda olduğunu verilerle kanıtlamaya, şeffaf izleme şartları oluşturmaya davet etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adaların Atları Platformu, Adalar'daki faytonların kaldırılmasının ardından bir rapor hazırladı. Platform, 2020’de Adalar’daki atların resmi rakamlarla 397’si hayatını kaybettiğini; adaya kayıt dışı getirilen atların tahmini sayısıyla hesap yapıldığında 717 atın ise yok olduğunu belirtti. Platform "İBB’yi, tarım müdürlüklerini ve at alan yerel yönetimleri, vaat edilen takibi gerçekleştirmeye, yasal cezaları kesmeye ve kötü şartlardaki tüm atları Adalar’a geri getirmeye çağırıyoruz" dedi.

"ADALARDA 150 CİVARI AT KALDI"

Geçen yıl Adalar’da tahminen 1700 civarında at olduğunun ifade edildiği raporda, şimdi ise 150 civarı atın olduğu söylendi. İBB tarafından her biri 4000 TL’ye satın alınan atların 781’i ile 12 tayın Adalar dışına gönderildiğinin ifade edildiği raporda, ''Bunların bazıları hiç atı olmamış insanlara, bazıları at tüccarlarına gitti, insanlarla ilişki kuran, seven ve sevilmek isteyen bu özel canlılardan bazıları elden ele defalarca satıldı. Tüm bunlar, atların izlenmesini ve kötü muamele edecek kişilerden korunmasını sağlayabilecek prosedürler işletilmeyerek yapıldı. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve yerel belediyeler atların kimin elinde olduğunu gösterecek, onları koruyabilecek sistemi yıktılar'' denildi. 

"SORUMLULUKLARINIZI YERİNE GETİRİN"

"İBB görevlileri, atların gönderildikleri yerlerde bunları teslim ederken, kimliklerinin kayıtlı olduğu çipleri okutmadı" denilen açıklamada, "Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, atların sevk edildiği ilçelerdeki müdürlüklerine zamanında bildirim yapmadı, atlar gittikleri yerlerde onları alan kişiler üstüne kaydedilmedi. Atları 'sahiplenmenin' İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce oluşturulan şartları hiçbir zaman açıklanmadı. Adalar'ın Atları Adalar’da Yaşasın' demiştik, diyoruz. Bugün Ada dışına yollanan atların ölüm haberleri geliyor. Atlar izlenmiyor. Gittikleri yerlerde uygun yaşam şartlarına sahip değiller. İBB’yi, tarım müdürlüklerini ve at alan yerel yönetimleri, vaat edilen takibi gerçekleştirmeye, yasal cezaları kesmeye ve kötü şartlardaki tüm atları Adalar’a geri getirmeye çağırıyoruz. Satın aldığınız bu hayvanlara karşı sorumluluklarınızı yerine getirmek zorundasınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 12 Mart 2020’de, Adalar’da 4.000 TL’den satın aldığı atların ücretsiz olarak sahiplendirileceğini açıkladı. Bunun üzerine hiç vakit kaybetmeden, Adaların Atları sosyal medya sayfalarında atların ada dışına gönderilmesi durumunda takiplerinin zor olacağını, korunamayacaklarını anlattık" ifadeleri kullanıldı. 

Raporda, İBB ve Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlar, atların iyi durumda olduğunu verilerle kanıtlamaya, şeffaf izleme şartları oluşturmaya davet edildi. 

TALEPLER

Adaların Atları Platformu taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Bundan sonra Adalar’dan at gönderilmemeli. 
  • Gönderilmiş bütün atların durumu, teslim eden İBB ve teslim almış olması gereken ilçe tarım müdürlüklerince derhal teftiş edilmeli. 
  • Sahiplendirme protokolü kamuoyuna açıklanmalı. Protokolde öngörülen ceza varsa, atların yerinde olmadığı, iyi durumda bulunmadığı şartlarda, tüm muhataplara bu ceza uygulanmalı.
  • Atların götürüldüğü yerde ilçe tarım müdürlüğüne bildirimde bulunmamış olan kurum ve kişilere yasada öngörülen yaptırım ve ceza uygulanmalı. Caydırıcı olmasını umarız.
  • Uygun olmayan, kötü şartlarda tutulduğu tespit edilen bütün atlar Adalar ilçemize geri getirilmeli.
  • Büyükada’da İBB İspark ahırının özellikle hareket sahası (padok) genişletilmeli, iyileştirilmeli ve atlara ihtiyaç duydukları gibi hareket imkânı verilmeli. Heybeliada ve Burgazada’da yıkılan ahırların yerine atlara layık ahırlar yapılmalı. Atlarını KORUYAN insanlar, mevcut ahırların yıkılmasıyla tehdit edilmemeli, atlara Adalar’da yer gösterilmeli. Adalar atlarındır. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tüccar bakan profili çiziyor

SONRAKİ HABER

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 870 bine yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa