İzmir’de eğitim emekçileri ve veliler: Okullar tüm tedbirler alınarak açılsın
İzmir’de eğitim emekçileri ve öğrenci velileri, yeni öğretim yılının sorunlarla başladığını belirterek, okulların salgına karşı tüm tedbirlerin alınarak açılmasını talep etti.
Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)
Eğitim Sen İzmir Şubesi, Öğrenci Velileri Derneği ve Veli Derneği pandemi döneminde verilen uzaktan eğitimin ve yüz yüze eğitimin sorunlar barındırdığını belirterek basın açıklaması yaptı. Konak Kemeratı girişinde yapılan açıklamada “Öğretmene itibar eğitime bütçe”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Ek ders hakkımız gasbedilemez” sloganları atıldı.
Ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, ne yüz yüze eğitime ne de uzaktan eğitime tam anlamıyla hazırlık yapmayan MEB’in yaşanan sorunlara çözüm üretemediğini söyledi. “Salgın en çok da yoksullar ve dezavantajlı gruplar için yaşamı olabildiğince zorlaştırmaktadır. Okulların açılması için salgınla tam anlamıyla mücadele edilmeli, alınması gereken tüm önlemler eksiksiz alınmalı ve öğrenciler okulları ile buluşmalıdır” diyen Beyazadam, Eğitim Sen olarak bir an önce yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini düşündüklerini ve okulların kapalı kaldığı süre uzadıkça öğrencilerin eğitimin dışına çıkma oranının arttığını dile getirdi.
“ÖĞRETMENLERİN EMEKLERİNDEN TASARRUF YAPILMASINI KABUL EDİLEMEZ”
EBA ve diğer platformlardan yapılan canlı ders uygulamalarında yaşanan sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Beyazadam, “Acilen ek derslerle ilgili sorun çözülmeli, öğretmenlerin ek dersleri ile ilgili tartışmanın sonlanması için MEB’in açıklayıcı bir yazıyı illere mutlaka göndermesi gerekmektedir. Öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Ekonomik krizin etkisini artırmaya devam ettiğini belirten Beyazadam, kamu emekçilerinin toplu sözleşmenin yenilenmesi acil bir zorunluluk olduğunu söyleyerek, Milli Eğitim Bakanlığına taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Salgının sürecin ayrıntılı ve çok yönlü izlenmesi gerektiği açıktır. Bu gereksinimin karşılaması, eksikliklerin ve sorunların hızlı tespiti ve geçerli, uygulanabilir çözümlerin anlık olarak üretilebilmesi için mutlaka merkezi, il ve ilçe düzeylerinde “eğitim izleme kurulları” oluşturulmalıdır.
- Salgın koşullarında eğitimin sürdürebilmesi için özellikle eğitime ek bütçe ayrılması ve ek atamalar yapılmalıdır.
- Okulların salgın koşullarında yüz yüze eğitime aşamalı olarak dahi geçebilmesi için mutlaka ek personel istihdamına ihtiyaç vardır. Her okula bir sağlık görevlisi, ek temizlik görevlileri mutlaka atanması sağlanmalıdır.
- Yüz yüze eğitime aşamalı ve seyreltilmiş şekilde geçilme hazırlığı yapıldığı ve uzaktan eğitimin yoğun şekilde yapıldığı bir dönemde öğretmenlere ayrıca görevler verilmemeli, uzmanlık alanları dışında görevlendirmeler yapılmamalıdır.
- Öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkı öğretmenlerin haklarının güçlendirilmesi ile mümkün. MEB, öğretmenlerin mali haklarını sınırlayan ek ders yazısını hemen geri çekmelidir.
- 21 Eylül tarihinden sonra öğretmenlere haftalık ders dağıtımının nasıl yapılacağı konusundaki belirsizlik sürüyor bu konu acilen açıklığa kavuşturulmalı.
- Öğretmenlerin iki ayrı platformdan canlı ders yapılması uygulaması sonlandırılmalıdır. Tek bir platformdan canlı ders yapılmalıdır.
- Öğretmenlere sağlanan ücretsiz internetin sadece EBA Canlı Derste kullanılabilmesi, diğer platformlarda yapılan derslerde öğretmenlerin kendi internet paketlerini kullanmaları kamu hizmetinin finansmanı açısından sorunlu bir durum oluşturmaktadır.
- Eğitimde eşitlik esastır. Öğrencilerin uzaktan eğitime erişimi MEB açısından çözülmesi gereken temel bir meseledir. Bu sorun çözülmeden diğer sorunlara çözüm üretmeye çalışmak gerçekçi değildir.
- Uzaktan eğitime hazırlık öğretmenlerin ciddi zaman ve emek harcadığı işlere dönüşmüş durumdadır. Öğretmenlere ödenen derse hazırlık ücreti uzaktan eğitimde artırımlı şekilde ödenmelidir.
- EBA dışındaki canlı ders platformlarına kullanıcıların kendi sosyal medya hesaplarından girişin yaratacağı Güvenlik sorununun ortadan kaldırılması ve uygulama birliği sağlanması için okulların lisanslı bir program alması ve öğretmenlerinde onu kullanması en makul çözüm olacaktır.
- Uzaktan eğitimde yaşanan teknik sorunların çözümü ve destek gereksinimi olan öğretmenlere bu hizmetin verilmesi için MEB bünyesinde uzaktan eğitim merkezi açılmalı ve bu merkez 7/24 hizmet vermelidir.
- Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır.
- LGS bu sene uygulanmamalı, öğrencileri sınavsız liselere yerleştirilmelidir. Bunun sancısız ve sorunsuz olabilmesi içinde okullar arasındaki olanak eşitsizliklerinin giderilmesini şimdiden başlanmalıdır.
"SAĞLIKLI EĞİTİM KOŞULLARI SAĞLANSIN"
Veli-Der Karşıyaka Şube Başkanı Turgut Aydın da okullarda sağlıklı eğitim koşullarının sağlanmasını talep etti.
Öv-Der İzmir Şube Başkanı Behram Kaya ise “Eğitime yeterince bütçe ayrılsın diyoruz. Vergilerimiz eğitim ve sağlık için harcansın. Eğitim tüm çocuklar için yüz yüze olmalıdır ve bunu Bakanlık sağlamalıdır” diyerek bakanlığı görevini yapmaya davet etti. (İzmir/EVRENSEL)