26 Eylül 2020 09:26

Karslılar, Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in 6 yıl önceki Kobanê eylemleri gerekçe gösterilerek ikinci kez gözaltına alınmasına Karslılar tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Selda MANDUZ
Kars

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın “Kobanê soruşturması” kapsamında aralarında HDP yöneticileri ve üyelerinin de olduğu 82 kişi hakkında verdiği gözaltı kararının yankıları sürüyor. Kars Belediyesi Eş Başkanı HDP’li Ayhan Bilgen'in gözaltına alınmasına Karslılar tepki gösterdi.

Kars'ta dolmuşçuluk yapan ve ismini vermek istemeyen bir yurttaş, Bilgen'in gözaltına alınmasını ve gözaltına alınma şeklini doğru bulmadığını belirterek şunları söyledi: “Biz belediye ile uzun süre gerilim yaşayan esnafız ama bir şekilde iki taraf da mağdur olmadan sorunu çözdük. Başkan ifadeye çağrılsa giderdi, yeri yurdu belli. Evine baskın yapılması Kars halkına hakarettir. 400 milyar borç bıraksa iktidarın göz bebeği olurdu. Bütün baskı ve yetersizliklere rağmen kente hizmet etmeye çalıştı.”

AKP'ye oy verdiğini söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir başka yurttaş ise gözaltı kararını çok yanlış bulduğunu, Bilgen'in ifadeye çağrılabileceğini söyledi.

Başka bir yurttaş ise şöyle konuştu: "Seçilmiş insanların her zaman gözaltına alınmasına karşıyız. Bunun hangi partiden, hangi ideolojiden olduğu önemli değil. Bu insanları bu şehirler, bu yerler seçtiği için seçilmiş insanların gözaltına alınması, haklarının ihlal edilmesi bizce doğru değil."

"HER KESİMDEN OY ALAN BELEDİYE BAŞKANI"

HDP'li Belediye Meclis Üyesi Avukat Ömer Çapkurt, gözaltıları “Kobanê olayları sebep gösterilerek yapılan bu soruşturma ve operasyon AKP ve MHP’nin birlikte organize ettiği siyasi bir operasyon” diye tanımladı.

Çapkurt şöyle devam etti: “6 yıl önceki bir soruşturma nedeniyle kaçma şüphesi ve delilleri karartma tehlikesi bulunmayan, üstelik Kars’ta her kesimden oy alarak seçilmiş bir belediye eş başkanını gözaltına almanın, hukukla kanunla bağdaşır hiçbir tarafı bulunmamaktadır."

"GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şube Başkanı Güldane Kılıç, Ayhan Bilgen'in suça konu MYK toplantısında olmadığı halde suçlanmasının AYM'de tazminata konu olduğunu da hatırlattı.

Kılıç şöyle devam etti: "Böyle sabaha karşı ev baskınları yaparak, göstere göstere göze sokacak bir şekilde yapılması, yönetemeyen iktidarın gündem değiştirmek, olası ittifakların önüne geçmek, yapılan ekonomik zamları unutturmak için HDP'yi payanda tahtası olarak kullanmak istediğine işarettir. Hem hukuka hem de kişi hürriyeti ve siyasal haklara aykırıdır. Bütün gözaltılar derhal serbest bırakılmalıdır."

"SİNDİRME POLİTİKALARI HDP'YE YÖNELMİŞ DURUMDA"

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, “Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın, Erdoğan'ı Saray'da ziyaret etmesinden sonra gözaltıların olmasının ardından bizim partimize yönelik bir yönelim olduğu apaçık ortada” değerlendirmesinde bulundu.

Eksik, "Görülen o ki AKP’nin Kürt düşmanlığı, AKP’nin kendi bekasını sürdürmek için yürüttüğü muhalifleri sindirme, baskı altında zorla hukuksuz bir şekilde tutuklayarak, gözaltına alarak sindirme politikaları tüm hızıyla HDP’nin üzerine yönelmiş durumda. Şunu bilmiyorlar; HDP ve HDP fikriyatından gelen bugüne kadarki anlayışların hiçbiri diz çökmedi, HDP de diz çökmeyecek” diye konuştu.

"AKP, YARGIYI BİR SOPAYA DÖNÜŞTÜRDÜ"

AKP iktidarının yargıyı bir sopaya dönüştürdüğünü aktaran Eksik şunları söyledi: “Hukuksuzluğuna hukuksuzluk ekleyerek devam etmek istiyor. Çünkü yarın öbür gün bu hukuksuz gözaltıların, tutuklamaların hepsinin AİHM’de bozulacağını ve Türkiye’nin mahkum edileceğini hepimiz biliyoruz. Ancak bugün AKP diyor ki ben iktidarımı sürdüreyim, Saray'da kalayım ne olursa olsun” dedi.

Ayhan Bilgen'in gözaltına alınmasını “Hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı, aynı dava ile ilgili zaten önceden de gözaltına alınmış, tutuklanmıştı. Yargı sürecini bir nevi tamamlamıştı, tutuksuz bir şekilde devam ediyordu. Bir davanın üstüne bir dava koyarak tutuklama, dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir yargı sisteminde yoktur. Emin olun 3. dünya ülkesi dediğimiz az gelişmiş ülkelerde bile böyle bir uygulama yok" sözleriyle değerlendiren Eksik, "Bugün siyasi soykırımlar ile partileri yok ederek, muhalefeti baskı altında tutarak bekalarını sürdüremezler. AKP bununla bir yere varamayacaktır” dedi.

HDP KARS İL BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca, HDP Kars İl Başkanı Cengiz Anli ve partililer, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Parti binasındaki toplantıda konuşan HDP İl Başkanı Cengiz Anli, Bilgen'in yanında olduklarını ifade ederek "Sayın Ayhan Bilgen'e yönelik sabah saatlerinde yapılan operasyonun hiçbir tutarlılığı bulunmamaktadır. Kars halkı ve Türkiye kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi bu yapılanların sadece psikolojik ve stratejik bir operasyon olduğu apaçık ortadadır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: İşbirlikçiler tespit edilecek

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, 809. haftada Yahya Yakut için adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa