26 Eylül 2020 17:39
/
Güncelleme: 17:03

Sine-Sen'den "Uyanış: Büyük Selçuklu" açıklaması: İnsanlık dışı çalışma düzeni var

TRT’nin yeni dizisi “Uyanış: Büyük Selçuklu”nun set-dekor işçilerinin çalışma koşullarına dair açıklama yapan Sine-Sen “Bu insanlık dışı çalışma düzenine bir an önce son verin” çağrısında bulundu.

Sine-Sen'den "Uyanış: Büyük Selçuklu" açıklaması: İnsanlık dışı çalışma düzeni var

Ekran görüntüsü, "TRT1" YouTube hesabının "

Uyanış: Büyük Selçuklu 1. Bölüm Fragmanı" başlıklı videosundan alınmıştır.

Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), TRT’de yayımlanacak “Uyanış: Büyük Selçuklu” dizisinin set-dekor işçilerinin çalışma koşulları ve ödemelerini alamamaları nedeniyle iş bırakmasına dair yazılı açıklama yaptı.

İşçilerin yaşadıkları sorunları dile getirdiğini belirten sendika, dizinin yapımcılığını yapan Akli Film’in ise kamuoyuna yansıyan haberler ve haberleri yapanlara ilişkin hukuki işlem başlatacağını duyurduğunu hatırlattı.

Açıklamada, “Sendika olarak konuyla ilgili yaptığımız görüşmeler ve incelemeler neticesinde işçilerin mağduriyetinin gerçek olduğunu duyurmak isteriz” denildi.

İNSANLIK DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARI

Açıklamanın devamında işçilerin çalışma koşullarına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Yasal sınırlarının üzerinde çalışmalar yapıldığı, ödemelerin geciktiği, sigortalılığın geç başladığı, sigorta primlerinin gerçek ücretten yatmadığı, yeterli tuvalet ve giyinme odalarının bulunmadığı, Kovid-19 salgınnı engelleyici önlemlerin alınmadığı, hiç Kovid-19 testi ve tetanoz aşısı yapılmamış işçilerin bulunduğu iş güvenliğinin ve gerekli ekipmanın eksik olduğu yemeklerin sağlıksız, yemek yeme imkanlarının kısıtlı olduğu, ayrıca bu hak ihlallerine karşı direnen işçilere mobbing yapıldığı, birçok mağdur, şahit, fotoğraf ve belgeyle kanıtlanabilir durumdadır."

Açıklamada yapımcı firmaya şu çağrı yaıldı:

"Akli Film, bir kısmının suç, bir kısmının ise kusur olduğu bu insanlık dışı çalışma düzenine bir an önce son vermeli ve işçilerin haklı taleplerini karşılayarak işveren olma sorumluluğunu yerine getirmelidir. Aksi hâlde sendika olarak işçilerle birlikte yasalardan kaynaklanan haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı başta TRT ve Akli Film olmak üzere tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.”

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et