Almanya’da reel ücretler yüzde 4.7 düştü
Almanya'da ekonomik kriz ve salgın nedeniyle gündeme gelen kısa çalışma, işçi ve emekçilerin reel ücretlerinin düşmesine neden oldu.
Fotoğraf: Pixabay
Almanya’da brüt ücretler yılın ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 4.7 düştü. Federal İstatistik Dairesi DESTATIS’in 22 Eylül’de yayınladığı açıklamada, “Noel ve izin parası gibi özel ödemeler dahil brüt aylık ücretler, geçen yılın aynı dönemine göre ikinci çeyrekte yüzde 4.0 düştü. Yüzde 0.8 enflasyon artışı da gözetildiğinde ücretlerin (fiyatlardan arındırılmış olarak) yüzde 4.7 düştüğü görülmekte” denildi.
Ücret düşüşünün söz konusu istatistik serisinin yayımlanmaya başladığı 2007 yılından bu yana en yüksek düzeyde olduğuna vurgu yapan istatistik dairesi yetkilileri, “Ücret düşüşünün 2008/2009 mali krizinden daha güçlü olduğu ortaya çıktı” görüşünde.
ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALDI
Olumsuz ücret gelişiminin temel nedeni olarak gerileyen çalışma saatlerini gösteren DESTATIS yetkilileri, “Geçen yılın aynı çeyreğine göre tam zamanlı çalışanlar için haftalık çalışma saatleri yüzde 6.2 azalarak ortalama 36.8 saate düştü. Korona ile mücadelede alınan tedbirler nedeniyle ilkbaharda ülke ekonomisi yüzde 9.7 daralmıştı. Bu oran Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana en büyük daralma oranıydı” dedi.
Diğer önemli bir gelişme ise düşük gelir gruplarının ücret kayıplarından en fazla etkilenmiş olması. Vasıfsız ve yarı vasıflı tam zamanlı çalışanların çalıştıkları saat sayısı sırasıyla yüzde 9.8 ve 9.4 oranında düştü. Bu iki grup için kazançlar yüzde 7.4 ve yüzde 8.9 oranında düştü. Sendikalara bağlı Makroekonomi Araştırma Enstitüsünün (IMK) Bilimsel Direktörü Sebastian Dullien, bunu, bu tür işlerin genellikle perakende veya konaklama gibi korona salgınına karşı alınan önlemlerden özellikle etkilenen sektörlerde olduğuna dikkat çekerken, “Ayrıca evden yapılması (“Home Office“) zor olan işlerde çalışanların da iş süreleri kısaltıldı. Buna karşılık, yönetim pozisyonlarında çalışanlar için hem kazanç (- yüzde 2.0) hem de haftalık çalışma süreleri (- yüzde 3.0) ortalamanın altına düştü” dedi. Dullien, kısa çalışma nedeniyle ücretlerin düşmesinin kısa çalışma parası ödemeleriyle dengelendiğini ileri sürdü. (KölnEVRENSEL)