Kocaelili liseliler: Uzaktan eğitimde dersleri anlayamıyoruz
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yaşayan liseliler eğitimde yaşadıkları sorunları Evrensel'e anlattı.
Fotoğraf: Özgür Uyaroğlu/AA
Özlem KARDAŞ
Kocaeli
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yaşayan liselilerle yeni dönem eğitimi konuştuk. Liseliler yüz yüze eğitim için gerekli koşulların oluşturulduğunu düşünmemekle birlikte, online eğitimin de verimsiz olduğu görüşünde.
Online eğitimin verimsiz geçtiğini ve kendisi- ne bir katkısı olmadığını söyleyen Bahçecik Meslek Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi Necla, “Aynı konuları işleyip duruyoruz. 11. sınıfın ilk dönem derslerini işlemeye devam ediyoruz. Temel yetenek konularını da işlemiyorlar. Şu durumda anaokullarının ve 1. sınıfların açılmasına gerek yok, sadece 8. sınıf ve 12. sınıfları açsalar yeterli olur” dedi.
Okuldaki kurslarda mesafeli oturduklarını ve maske taktıklarını söyleyen Necla, “Şimdilik ‘Okullar böyle gidecek’ dediler ama günde 4 saat sınav konuları için yetmiyor. Bütün gün ders yapmalılar. Önlemleri ona göre alsınlar. Özel kursa gitmeyi de düşündüm ama şimdi vakalar artınca yeniden kapatırlar diye gitmek istemedim. Aslında bu seneyi dondurmaları lazım. Eğitime bir sene ara verilmeliydi. Hiçbir şey yapılmamalıydı. Çünkü canlı derslerle verim alamıyoruz. Ders yarım saat ama sık sık kapanıyor, bağlantı kopuyor. Ne ara not alalım, dinleyelim, anlayalım bilmiyorum” diye konuştu.
NASIL YAPACAĞIZ?
Eğitimin belirsizliği ile ilgili düşüncelerini sorduğumuz Atatürk Anadolu Lisesi, 12. Sınıf Öğrencisi Melis de belirsizlikten şikayet ederek, “Ne olacağı belli değil, boşa çalışmış olurum düşüncesiyle çalışamıyorum da” dedi. Kursların okulda tüm gün olması gerektiğini söyleyen Melis, “Okul kursu yarım gün, özel kursa da gitmek zorunda kalıyoruz. En azından okul kursları tüm gün olursa dolaşmış olmayız. Online derslerden de verim alamıyorum. Mesela matematik dersi için hoca okulda soruyu çözüyoruz, anlatıyor. Anlamadığımızı da soruyoruz. Online olunca hoca anlatıyor, geçiyor. Sözel derslerde sıkıntı olmuyor ama sayısal dersler anlaşılmıyor” dedi. Teknik yetersizliklerden de bahseden Melis, “Benim bilgisayarımda mikrofon yok zaten hoca soru sorsa cevap veremem. Sadece dinliyorum ama sınavda konular eksik kalmayacak, tüm konuları soracağız diyorlar. Eğer böyle olursa nasıl yapacağız?” diye soruyor.
"YETERLİ ÖNLEMLER ALINARAK YÜZ YÜZE OLMALI"
Kocaeli Anadolu Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi Hiranur, yeterli önlemleri alarak yüz yüze eğitimin yapılmasını istiyor. “Dersler bizi sıkacak kadar yoğun değil ama yeterli gelmiyor. Yüz yüze eğitim gibi değil” diyen Hiranur, “Televizyon derslerini birkaç kez izledim ama onu da gereksiz buluyorum. Kendi hocalarımız değil, kendi alışık olduğumuz tarz değil. Buradan anlaşılmıyor. Canlı derste en azından söz isteme hakkımız var. Televizyonda böyle bir imkanımız yok. Eğer yeterli önlemler alınacaksa yüz yüze yapılmalı. Özel kursa başvurdum ama onun da açılıp açılmayacağı belli değil, bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeterli önlemlerin alınmayacağı için verimli olmasa da online derslerin devam etmesini isteyen Kocaeli Anadolu Lisesi, 10 Sınıf Öğrencisi Özge ise, “Yüz yüze eğitim daha verimli tabii ki. Telafi dersleri yeterli gelmiyor. Sayısal dersleri anlamakta çok zorlanıyorum. Yüz yüze olduğunda soru sorabiliyorum en azından ama şu an için dersler online olmalı. Yeterli önlemlerin alınacağını düşünmüyorum. Bu yüzden online eğitim devam etsin” dedi.