Ermenistan AİHM’ye başvurdu; Azerbaycan Ermenistan’a ‘yaptırım’ istedi
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalar sürerken karşılıklı suçlamalar geldi. Ermenistan sivillerin hedef alındığı iddiasıyla AİHM’ye başvurdu. Azerbaycan ise uluslararası yaptırım istedi.
Fotoğraf: AA
Azerbaycan ve Ermenistan orduları arasında dün başlayan çatışmalar bugün de devam ediyor. Çatışmalar nedeniyle çok sayıda asker ve sivil hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ yönetimi bu sabah yaşnan çatışmalarda 15 askerin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada dün kaybedilen toprakların bir bölümünün geri kazanıldığı ifade edildi. Taraflar sivillerin hedef alınmasına ilişkin karşılıklı suçlamalarda bulundu. Ayrıca her iki taraftan yapılan açıklamalarda imha edilen askeri araçlara ilişkin bilançolar açıklandı; görüntüler paylaşıldı. Öte yandan Ermenistan, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'da savaştırmak üzere Suriye'den yaklaşık 4 bin savaşı gönderdiğini iddia etti.
31 ERMENİSTAN ASKERİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ İDDİA EDİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada cephe hattından görüntülerle birlikte ölen Ermeni askerlerin isim listesi paylaşıldı. Azerbaycan’ın iddiasına göre çatışmalar sırasında Ermenistan tarafında 550 kişi hayatını kaybetti. Azerbaycan, ölen 31 askerin isim ve doğum tarihi bilgilerini de liste olarak paylaştı.
Yine Azerbaycan Savunma Bakanlığının iddiasına göre Ermenistan birliklerine ait 22 tank, 15 OSA uçaksavar, 18 İHA imha edildi.
ERMENİSTAN İNFİLAK EDEN TANKLARININ GÖRÜNTÜSÜNÜ PAYLAŞTI
Ermenistan Savunma Bakanlığı da Azerbaycan’ın iddialarına karşılık verdi. Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın temsilcisi Artsrun Hovhannisyan Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde 200 can kaybı yaşandığını, ayrıca Azerbaycan’a ait 30’a yakın muharebe aracı ve 20’ye yakın IHA’nın imha edildiğini iddia etti. Ermenistan Savunma Bakanlığı ayrıca Dağlık Karabağ’da çekildiği ileri sürülen, Azerbaycan'a ait infilak eden tankların yer aldığı bir video yayınladı.
Azerbaycan ayrıca Vardenis-Ağdara yolunun Azerbaycan kontrolünde olduğunu açıkladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise bu bilgiyi yalanladı. Azerbaycan ordusunun Talış köyü etrafındaki bazı yüksekliklerde kontrolü ele geçirdiği de öne sürülen iddialar arasında. Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıklamasında, füze ve top atışları sonrası Ermenistan güçlerinin geri çekildiği ifade edildi.
'TÜRKİYE SAVAŞÇI GÖTÜRDÜ' İDDİASI
Öte yandan, Ermenistan'ın Rusya Büyükelçisi Vardan Toghanyan, Türkiye'nin 'Suriye'nin kuzeyinden yaklaşık 4 bin savaşçıyı Azerbaycan'a götürdüğünü' öne sürdü. Büyükelçi, bu kişilerin Dağlık Karabağ'da savaştığını iddia etti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı dün gece, bu yönde uluslararası basında çıkan haberlerin araştırıldığını duyurmuştu. Azerbaycan ise bu iddiayı jet hızıyla yalanladı.
AZERBAYCAN'DA KISMİ SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı. Karara göre Azerbaycan Seferberlik ve Askerlik Devlet Hizmeti, askeri görevli bulunan vatandaşların seferberlik için askere alınmasını ve askeri nakliye konularıyla ilgili tedbirleri hayata geçirecek. Aliyev, kararla ilgili tüm konuların çözümünü de Bakanlar Kuruluna havale etti.
ERMENİSTAN AİHM’E BAŞVURDU
Öte yandan taraflar arasıında çatışma sürerken karşılıklı uluslararası adımlar da atıldı. Ermenistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğu bildirildi. Erivan’ın mahkemedeki temsilciliğinden yapılan açıklamada Ermenistan’ın, Azerbaycan'ın sivil tesisleri bombalamaya son vermeye mecbur edilmesi talebiyle AİHM’ye başvurduğu ifade edildi.
Temsilciliğin Facebook’taki hesabından yayınlanan açıklamada, “Ermenistan, Azerbaycan'a karşı geçici tedbirlerin uygulanmasını, özellikle de sivil tesislere yönelik bombardımanlara son vermeye, vatandaşları, sivil tesisleri ve yerleşimleri hedef olarak kullanarak ayrım gözetmeyen saldırı eylemlerinden kaçınmaya mecbur edilmesini talep etti” ifadelerine yer verildi.
AZERBAYCAN’DAN “ULUSLARARASI YAPTIRIM” TALEBİ
Azerbaycan’ın ise Ermenistan ile ilgili özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için aralarında BM Güvenlik Konseyi’nin de bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuracağı bildirildi.
Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada “Azerbaycan'ın Ermenistan'ın işgalci özünü açığa çıkarmayı sürdürmek, işgalci devlete karşı uluslararası hukukun öngördüğü yaptırımları uygulatmak amacıyla özel bir uluslararası mahkemenin oluşturulması için BM Güvenlik Konseyi'nin de aralarında bulunduğu bir dizi uluslararası kuruluşa başvuracağı” ifade edildi.
“KARABAĞ CUMHURİYETİ” LİDERİ: GÜNEYDE POZİSYONLAR KAYBETTİK
Uluslararası olarak tanınmayan Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri Arayik Harutyunyan ise “Artsakh'ın (Karabağ) güneyinde pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölü, düzinelerce yaralı var” açıklaması yaptı.
DHA'da yer alan iddialara göre, Karabağ Cumhuriyeti Güvenlik Komitesi toplantısının ardından açıklama yapan Harutyunyan, "Artsakh'ın (Karabağ) güneyinde pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölü, düzinelerce yaralı var. Azerbaycan F-16 uçağı ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Sadece Azerbaycan değil, Türkiye de bizimle savaşıyor" ifadelerini kullandı.
ERMENİSTAN’A SALDIRI İDDİASI
Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan’ın Azerbaycan ordusunun Karabağ’a yönelik topçu saldırısı sırasında Ermenistan topraklarını da hedef aldığını belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Gaciyev ise Ermenistan sınırında çatışmaların olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. (DIŞ HABERLER)