28 Eylül 2020 11:35

Mercedes işçisi: IG Metall işverenler ile dayanışmayı bırakıp mücadeleyi örgütlemeli

Stuttgart’tan bir Mercedes işçisi yazdı: "Başta Mercedes olmak üzere işten çıkarma tehdidi ile gündem oluşturmaya çalışan sermayeye karşı örgütlü bir mücadelenin örgütlenmesi gerekiyor."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Stuttgart’tan Mercedes işçisi

Geçtiğimiz hafta Mercedes yönetimi, Stuttgart'a bağlı Untertürkheim semtinde bulunan ve 19 bin işçinin çalıştığı şanzıman ve değişik tipte araba motorlarının üretildiği bir bölümden yaklaşık 4 bin işçiye çıkış vereceğini açıkladı. Ayrıca Berlin'de bulunan Mercedes bölümünü de tamamen kapatarak 2 bin işçinin işçinin atılacağı yönünde bir açıklama yaptı.

Mercedes yönetimi, daha önce yaptığı açıklamalarda yaklaşık 30 bin işçinin çıkartılacağını açıklamış ve bunun ile ilgili olarak tüm Mercedes firmalarının İşyeri İşçi Temsilciliği (Gesamt Betriebsrat) ile Temmuz-Ağustos aylarında tüm işçileri kapsayan anlaşma imzalanmış, 2030 yılına kadar çıkışlar durdurulmuştu. Bu anlaşma ile özellikle çalışma saatlerinin ücret karşılığı olmadan kısaltılmasının önü açılmıştı. Örneğin, haftalık 35 saat çalışan bürolarda çalışan emekçilerin iki saat çalışma saati kısaltılacak ve buna karşılık ücretlerinden de yüzde 5,1 oranında kesilecek. Gelecek yıl kârdan pay (Gewinnbeteiligung) ödenmeyecek ve ayrıca T-Zug olarak bilinen ve son metal TİS'lerinde karar altına alınan çocuk ve ebeveyn bakımı için ekstra verilen para kaldırıldı. Ayrıca isteyen büro çalışanları için paralı çıkış ya da erken emeklilik yöntemi ile hedeflenen 30 bin sayısına ulaşılması hedefliyordu.

Fransa' ya bağlı Hambach şehrinde üretilen Smart marka araçlarda çalışan yaklaşık 2 bin işçi ve emekçi çıkartılarak, burası satışa sunulacak. Son yansıyan bilgilere göre bir İngiliz firması alıcı olarak duyuruldu.

Stuttgart-Untertürkheim ve Berlin'deki işten çıkarmalarla ile ilgili olarak da önümüzdeki haftalarda firma yönetimi ve İsyeri İşçi Temsilciliğinin görüşmesi bekleniyor. Özellikle dijitalleşme ve elektrikli araçlarının üretiminde bu iki bölümde çalışan işçiler daha çok etkilenecekler. Çünkü işveren, dizel ve benzinli araç motorlarının şanzıman üretiminde gerekli olan işçi sayısı kadar elektrikli akülü araç üretiminde ihtiyaç duymayacak. İşyeri işçi temsilciliğinin provokasyon olarak açıkladığı bu duruma karşı özellikle metal işçilerinin sendikası olan IG Metall'in işverenler ile dayanışma çalışmasını bırakıp işçileri sokağa dökmesi için planlar yapması gerekiyor. Çünkü, başta Mercedes olmak üzere çıkış tehdidi ile gündem oluşturmaya çalışan sermayeye karşı örgütlü bir mücadeleyi örgütlemesi gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

“Bir millet-iki devlet” örtüsü altındaki gerçek: Silah ticareti

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Yerlilik ve millilik sosuyla sürdürülen ‘terörle mücadele’ siyaseti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa