Avukatlar, "çoklu baro" için toplanan imzaların şaibeli olabileceğini söylüyor
İstanbul'da ikinci baronun kurulması için sunulan 2 bin 53 imzanın, TBB tarafından imza sahipleri teyit edilmeden, disiplin soruşturması yapılmadan oylanarak kabul edilmesi tepki çekti.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul’da 2 No’lu Baro’nun kurulması için “çoklu baro” düzenlemesi sonrası, 2 bin 53 imzayla Türkiye Barolar Birliğine (TBB) 24 Eylül günü saat 16.00’da yapılan başvuru, 25 Eylül günü yapaılan kurulu toplantısında oylamaya sunuldu. Oylamada 4 üye, yetki verilmesi talebinin reddini isterken aralarında TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da bulunduğu 7 oy ile yetki belgesinin verilmesi kararlaştırıldı.
Feyzioğlu’nun çoklu baronun kurulmasındaki “acelesinin” nedeninin, “aralık ayında yapılacak TBB Genel Kurulu’nda kendisine oy çıkarmak olduğu” yorumları yapıldı. Sosyal medyada da çok sayıda avukat, toplanan 2 bin 53 imzanın “şaibeli” olabileceği söyledi.
Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre toplantıda bulunan 4 yönetim kurulu üyesi, “imza sahiplerinin teyidi, haklarında disiplin soruşturma dosyası bulunup bulunmadığı hususlarında bağlı oldukları İstanbul Barosu’ndan bilgi alınmadan, kamu avukatlarının hangi ilde, hangi kurumda görev yaptığı, esas ve geçici görev yerleri açıklığa kavuşmadan oylamaya geçilmesinin hukuka ve yasaya açık aykırılık oluşturduğu” gerekçesiyle, yetki belgesinin verilmesi talebini reddetti.
"BAŞVURULARI İNCELEMEDİK, YASAYA UYGUN OLUP OLAMADIĞINI BİLMİYORUZ"
TBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek ve yönetim kurulu üyesi Asude Şenol, yaptıkları açıklama ile oylamada karşı oy kullandıklarını belirtti.
Şenol, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Yetki verilmesi, toplantı gündemine geldiğinde inceleme gerektiğini söyledik. Başkan ‘Koşulları taşıyor’ dedi. Daha sonra ‘UHAP’taki butonu kaldırdığımız için inceleme yapamadık. Buton kalsaydı inceleme yapardık’ diye ekledi. Başvurular belki yasaya uygun, belki değil, bilmiyoruz. İncelemedik ki. Bir şeyleri, bir şeylere yetiştirme telaşıyla bu oylama yapıldı. 2 bin 53 kişinin evrakı, yönetim kurulunun 10 üyesine taranıp gönderilebilirdi. Hepimiz bir kısmını incelerdik. İstanbul’da bir bölünmeye neden olacak, ağır ve tarihsel bir sorumluluk taşıyan bir karar yönetim kurulundan çıkarıldı. Bu karar, bizi tarihi hukuki bir sorumluluk altına sokan bir karardır" dedi.
"BU ACELECİLİK SON DERECE YANLIŞTIR"
Özbek ise AYM’nin yasayı görüşeceğini hatırlatarak “Anayasaya açıkça aykırı düzenlemeye bir anlamda geçerlilik kazandırmaya yönelik bu acelecilik, son derece yanlıştır. TBB, daha önce kurumsal olarak çoklu baroya karşı olduğunu açıklamıştır. Bu konuda yeni bir karar alınmadığına göre kurumsal tavrımız devam etmektedir. Çoklu baroya yol veren yasal düzenlemeye bile aykırı biçimde yapılan bu başvurunun kabulü, kurumsal tavrımızla da çelişmektedir. Mevzuatın aradığı zorunluluğa uygun olmayan çoklu baro başvurusunun kabulü, hukuka, yasaya ve kurum geleneklerimize açık aykırılık oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)