29 Eylül 2020 06:46

Suriyeli tarım işçilerinin hayatta kalma mücadelesi: Su kuyudan, elektrik idareten

Mersin Adanalıoğlu’da çadırlarda yaşayan Suriyeli tarım işçileri, günlük 56 TL yevmiye ile hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ömer AKIN

Tarım işçiliğinin önemli duraklarından bir olan Mersin Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu Mahallesi’nde Suriyeli mülteciler, arazilerin kenarında kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 3 ila 4 çadırlık kümeler halinde bulunan çadırları hemen hemen her arazinin başında bulmak mümkün. Narenciye tarlalarında çalışan mülteciler günlük 56 TL yevmiyeyle çalışıyor. Mülteciler, kuyulardan çektikleri su ve elektrik direklerine bağladıkları hatlarla kısmi olarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

ÇADIRLARDA YAŞIYORLAR  

Kurdukları çadırların mahalle merkezinin dışında olmasından kaynaklı sağlık ve eğitim olanaklarından çok kısıtlı yararlanan mülteciler, yaşam zorluklarını anlattı. Çadırlarda yaşayanlardan Raken Ali (35) 6 yıldır bu şekilde hayatlarını sürdürdüğünü söyledi. Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Rakka’dan Türkiye’ye geldiklerini dile getiren Ali, 9 kişilik ailesiyle yaşam mücadelesini sürdürdüğünü söyledi. Yaşamın zorlu şartlarına değinen Ali, “Savaştan dolayı vatanımız Suriye 9 yıldır çok zor koşullarda. Oralarda ne yaşam kaldı, ne su kaldı ne de ev kaldı. Orada hayat bitmiş. Türkiye’ye güvenlik için geldik ama hayat çok zor, iş yok. Çalışamıyoruz” dedi. Savaştan önce Suriye’de hayatın çok güzel olduğuna değinen Ali, bir gün savaşın bitmesi halinde Suriye’ye dönme umuduyla yaşıyor.

‘ÇALIŞMAZSAK ÖLÜRÜZ’

Ali Muhammed (20) de tarlada günlük yevmiyeyle çalışarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti. Günde 8 saat çalışarak 56 TL ücret aldığını belirten Muhammed, “Kışın çadırlarımız yağmurda su doluyor. Yağmurdan dolayı her yer çamur içinde kalıyor. Yaşam çok zor. Elektrik su var ama ne fayda. Kış aylarında her gün tarlaya gidemiyoruz. İş bulamıyoruz. Bazı patronlar hakkımız olan 56 TL yevmiyeyi veriyor bazıları çok daha az veriyor. Bir ay için 15-20 gün iş çıkıyor. Sağlık için çok uzak yerlere gidiyoruz. Çocuklarımız hastalandığı zaman Tarsus’a gidiyoruz. Pandemi sürecinden korunamıyoruz. Koşullarımız ortada. Çarşıya gidip hızlıca alışveriş yaptıktan sonra geri geliyoruz. Çadırlarımızdan çıkmıyoruz” diye konuştu.

“Eğer çalışırsak yaşarız ölmeyiz ama çalışmazsak ölürüz” diyen 55 yaşındaki Salih Hıdır (55) ise, “Her yağmur yağdığı zaman su altında kalıyoruz. Gidecek yerimiz yok. Burada geçinemiyoruz. Ben felçliyim ve 5 kişilik aileyiz. Sadece bir kişi çalışıyoruz” diye belirtti. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

5 yaşındaki Efe Tektekin'i öldüren zırhlı polis aracının kamera kaydı kayıp

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da 7 bin öğrenci için 'belirsiz' eğitim dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa