29 Eylül 2020 06:46

Diyarbakır’da 7 bin öğrenci için 'belirsiz' eğitim dönemi

Diyarbakır’da 9 okul hakkında yıkım kararı verildi ancak bütçe yetersizliği nedeniyle yeni okullar yapılmadı. Bu okullarda okuyan 6 bin 995 öğrencinin bir kısmı farklı okullara dağıtıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fethi BALAMAN

Diyarbakır’da, 24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan deprem nedeniyle hasar gören 9 okul hakkında yıkım kararı verildi. Depremin üzerinden 9 ay geçerken, okulların yapımına “bütçe yetersizliği” nedeniyle başlanmadı. Bu okullarda okuyan 6 bin 995 öğrenci ise kentin farklı yerlerindeki okullara dağıtıldı, bazı okullardaki öğrencilerin hangi okullara gönderileceği ise belirsizliğini koruyor.

Yıkım kararı verilen Faik Ali Ortaokulundaki bin 200 öğrenci, Koşuyolu Teknik Meslek Lisesine; Alipınar İlkokulundaki 700 öğrenci, Hüseyin Uluğ İlkokuluna; Çelebi Eser Ortaokulundaki 2 bin 300 öğrencinin, bir kısmı Namık Kemal Lisesine, bir kısmı Çelebi Eser İmam Hatip Ortaokuluna; Seyrantepe İlkokulu ve Ortaokulundaki 507 öğrenci, Yolaltı İlkokulu ve Güner Ekinci Ortaokuluna; İnönü Ortaokulundaki 867 öğrenci, Mustafa Kemal Ortaokuluna dağıtıldı.

BAZI OKULLARDA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Cahit Sıtkı Tarancı İlkokulundaki 202, 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesindeki 617, Yunus Emre İlkokulundaki 600 öğrencinin ise hangi okul ya da okullara dağıtılacağı belirsiz. Kentin merkez Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde yer alan bu okullarda okuyan öğrencilerin bulundukları mahallelerden uzak okullara dağıtılması beraberinde ulaşım sorununu da getirdi. Yoksul ailelerin yaşadığı mahallerde yer alan bu okullarda ulaşım sorununun getirdiği ek harcamanın yanı sıra bazı öğrencilerin gidecekleri okulların belirlenmemesi mağduriyete neden oluyor.

TAPU SORUNU OLMAYAN OKULLAR YAPILACAK

Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Sekreteri Volkan Tuncer, yıkım kararı verilen okulların ne zaman yıktırılacağı ve hangi okulların yerine yenisinin yapılacağının belirsiz olduğunu söyledi. Yıktırılacak okulların yapılıp yapılmayacağına dair kuşkular olduğunu dile getiren Tuncer, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle sendika yetkililerinin yaptığı görüşmede, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin tapu sorunu olmayan okulların yapılacağının aktarıldığını kaydetti.

SALGIN RİSKİ

Okulların haftada 2 gün olmak üzere kademeli olarak açıldığını hatırlatan Tuncer, Diyarbakır’da 510 bin öğrencinin olduğuna işaret ederek, “Bu kadar yoğun öğrencinin olduğu kentte, derslik problemi var. Yıkım kararı olan okullara giden çocukların başka okullara gönderilmesi, pandemiyle birlikte salgının yayılma riskini artırmaktadır” dedi.

"İKTİDAR SÜRECİ OKUYAMADI"

Okullar hakkında verilen yıkım kararından bir ay önce haberdar olduklarını dile getiren Tuncer, okulların yıkılma kararından sonra herhangi bir çalışma yapılmadığını vurgulayarak, “Bu anlamda iktidar yönetememe, süreci okuyamama durumu var. Yani yaz süreciyle birlikte pandeminin biteceği, bu bitişle birlikte normale döneceğini, okulların o koşullarda açılacağını planladı. Ama görüldüğü üzere pandemi yoğun olarak devam ediyor” diye konuştu.

"KAZA RİSKLERİNDEN MİLLİ EĞİTİM SORUMLUDUR"

Söz konusu okullar hakkında yıkım kararı verilip öğrencilerin başka okullara dağıtılarak sınıfların daha da kalabalıklaştırılmasını eleştiren Tuncer, “Değil sağlıklı eğitim, bu çocukların ulaşım, servis problemi, yemek problemi, belli yerlerde -özellikle Seyrantepe’den Güner Ekinci’ye öğrencileri getirme planları- trafik yoğunluğu ve doğacak sonuçlar Milli Eğitimin sorumlu olacağı durumlardır. Biz buna ilişkin çözüm önerilerimizi sunduk. Eğer çözüm önerilerimizi dikkate alsalardı hem pandemi yoğunluğunu azaltacaktık hem de yüz yüze eğitimin açılmasında katkımız olacaktı” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli tarım işçilerinin hayatta kalma mücadelesi: Su kuyudan, elektrik idareten

SONRAKİ HABER

Ilısu Barajı'nda sular çekildi balıklar öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa