Ilısu Barajı'nda sular çekildi balıklar öldü
Hasankeyf'i sular altında bırakan Ilısu Barajı'nın doğaya zararları devam ederken, barajda su seviyesinin düşürülmesinden kaynaklı binlerce balık öldü.
Fotoğraf: MA
Metin YOKSU
Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı'nın 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakmasının kamuoyunda tepkileri devam ederken, barajın doğaya öldürücü etkileri de sürüyor. Çok sayıda su canlısı susuzluktan öldü.
Baraj sularının en üst kota ulaşmasının ardından tarihi antik kentte "koruma" altında olan Küçük Saray'ı su basmıştı. Su baskınının ardından su tahliye edilmeye çalışılmış, fakat buna rağmen su sızıntısı durdurulamamıştı.
Edinilen bilgiye göre baraj su kotu seviyesinin düşürülmesi ile Küçük Saray için yeni bir proje hazırlanarak "koruma" sağlanacağı belirtildi. En üst su kotuna ulaşan barajda yaklaşık bir aydan fazla bir süredir baraj su kotu kontrollü olarak düşürüldü. Çalışan türbin sayılarının artması ve kurak mevsimde de olması nedeniyle baraj bendinin de en üst su kotu ile denendiği ifade edilirken barajın bundan sonra yağışlara göre su kotunun artıp indirileceği ifade ediliyor.
Baraj su kotunun düşürülmesi ile birlikte binlerce balık sıkıştıkları alanlarda öldü. İç vadi ve mağaralarda suların çekilmesi ile binlerce yavru balık açıkta kaldı.
BALIKLAR SU BİRİKİNTİLERİNDE KALDI
Doğal tahribatın en yoğun yaşandığı alanlardan biri kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Oymataş Köyü'ne bağlı Soğuksu Mezrası (Zorava) ile Balpınar Beldesi oldu. Yaklaşık 5-10 kilometrelik alanda suların çekilmesiyle birlikte Zilek Köprüsü yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Suyun çekilesiyle bu bölgede binlerce balık yaşamını yitirdi. Küçük göletlere sıkışan balıklar, susuzluktan öldü.
(Batman/MA)