Ankara Üniversitesinden sağlıkçılara sosyal medya tehdidi: İdari işlem başlatılabilir
AÜ Tıp Fakültesi Dekanlığının “Sosyal Medya Kullanım Yönergesi” adı altında sağlık personeline imzalattığı yazıda, paylaşımlarında dikkatli olmayanlar hakkında "idari işlem" başlatılacağı belirtildi.
Fotoğraflar: MA
Koronavirüs salgını yükselirken hekimlerin ve diğer sağlık emekçilerinin açıklamalarını engellemeye yönelik girişimlere yenileri ekleniyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 7 Eylül tarihinde “Sosyal medya paylaşımları” konu başlıklı ve “dağıtım yerlerine” ibareli bir yazıyla çalışanlarını uyardığı ve imzalanması istediği ortaya çıktı.
Prof. Dr. Gülfem Elif Çelik Dekan (V.) e-imzasını taşıyan söz konusu yazıda, sosyal medya paylaşımlarının önemine vurgu yapılarak, “Bu kapsamda paylaşımların kurumumuzu ve ilgili kişileri zor durumda bırakmayacak şekilde yapılması ve fakültemiz, fakültemiz anabilim dalları ile ilgili belge ve bilgilerin ve/veya iç yazışmaları kapsamaması önem taşımaktadır. Ancak son zamanlarda bu konuda kaynağı belli olmayan ve ilgili birimleri hukuksal açıdan da zor durumda bırakabilecek uygun olmayan paylaşımların yapıldığı gözlemlenmiştir” denildi.
"İDARİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR"
Yazıda ayrıca Tıp Fakültesi’nin, birimle ilgili haberlerin sosyal medyada kullanımına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı “Sosyal Medya Kullanım Yönergesi” işaret edilerek, yönergeye uymayanlar hakkında dekanlık tarafından idari sürecin başlatılacağı belirtildi.
Yazıda tüm çalışanların, bilgi ve belge paylaşımı konusunda dikkatli olmaları için bilgilendirilmeleri ve “imza karşılığı duyurulması” istendi.
DAHA ÖNCE DE SÖZLÜ UYARI YAPILDI
Edinilen bilgiye göre çok sayıda personel ve sağlık çalışanı belgeyi reddederek imzalamadı. İş güvencesi için ismini vermek istemeyen bir sağlık personeli, üzerlerinde hem çalışma yükü hem de idari baskı olduğunu belirterek, “Bu belgeyi bütün sağlık personeline gönderdiler. Ama çoğumuz imzalamayı reddettik. Pandemi sürecindeki aksaklıkların kamuoyuna duyurulmaması için böylesi bir baskı ile karşı karşıyayız. Daha önce sözlü olarak da defalarca personel uyarıldı” dedi.
Ankara Üniversitesi, 18 Mart’ta da Koronavirüs vakalarının açıklanan sayının çok üzerinde olduğunu belirten İbn-i Sina Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Güle Çınar hakkında inceleme başlatmıştı.
SOSYAL MEDYA KULLANIMINA İLİŞKİN YÖNERGE
Yazıda kaynak gösterilen "Sosyal Medya Kullanım Yönergesi"nin yükümlülükleri arasında şu ifadeler kullanıldı: “Sosyal medya kullanımları hakkında personel ve öğrenciler bilgilendirilir. Kurum kültürüne uygun içerik hazırlanır. Siyasi ve politik veya gündemde taraf oluşturacak herhangi bir paylaşım yapılmaz.” (MA)