Üreticiden tepki: ÇAYKUR’un politikası şirketlere mahkum ediyor
Anadolu Kültür, Eğitim, Spor Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, yaş çay kampanyasının son sürgünü ÇAYKUR’un kontenjan ve kota uygulamasına tepki gösterdi.
Fotoğraf. DHA
Gençağa KARAFAZLI
Rize
2020 yılının yaş çay kampanyasının sonuncusu olan 3. sürgün yaş çay kampanyasının sonuna gelinirken ÇAYKUR'un yaş çay alım politikalarındaki belirsizlik çay üreticilerinin tepkilerine neden oluyor.
Anadolu Kültür, Eğitim, Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, ÇAYKUR’un çay alım politikalarında ki belirsizliği ve yaş çayda kota kontenjan uygulamasının binlerce çay üreticisini özel sektöre ucuz çay satmaya mecbur bıraktığını dile getirdi.
VERİLEN FİYATIN ALTINDA ÇAY ALINMASIN
Kansızoğlu, “ÇAYKUR birinci sürgün (mayıs) çay kampanyasından beri uyguladığı kota ve kontenjanla 210 bin yaş çay üreticisini perişan etti. ÇAYKUR’un bu uygulaması yalnızca 210 bin çay üreticisini değil dolaylı olarak çay nedeniyle geçimini sağlayan 1.5 milyon insanı da mağdur etti. Önceden 1 kilo yaş çay 1 kilo zeytin alıyordu. Yine bunu istiyoruz ve bunu tamamen de destekliyoruz. Biz en azından devletin verdiği çay fiyatının altında çay alınmasın diyoruz” dedi.
EMEĞİMİ HAKKIMI SAVUNMAK KORUMAK ZORUNDASIN
Devlet çaya 3.40 TL fiyat verdiğini ancak ÇAYKUR’un kota ve kontenjan uygulamasıyla üreticinin özel sektöre mahkum olduğunu kaydeden Kansızoğlu, “Üretici özel sektörün kapışana gitmek zorunda kaldı özelde bu durumu fırsata dönüştürdü ve 2. sürgünde özellikle 2 lira 60 kuruşa çay aldı. Neden devlet bir kontenjan uyguluyor? Bunun sorumlusu kim?” diye sordu.