Niteliksizliğin ve piyasanın kıskacında halimiz perişan
Eğer bu eğitim böyle devam ederse halimiz çok kötü olacak.
Fotoğraf:pixabay
Şeyma Nur IŞIK
Mersin
Mersin’de 12. sınıf özel okul öğrencisiyim. Devlet okulundan faydalanamadığım için özele geçtim. Devlet okullarını daha iyi yapmak için kişiye yönelik çalışmalar yapılmalı. Özel okullarda bu imkan olduğu için herkes özel okulları tercih ediyor. Bu pandemi yüzünden bir de devlet okulları kapandı ve öğrenciler yüz yüze eğitim göremiyor. EBA uygulaması var ama şu an çökmüş durumda. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da şöyle bir açıklama yapıyor “Buna sevinmemiz lazım çünkü herkes giriş yapmak istiyor.” Böyle bir şey olamaz. Bu programı çok iyi hale getirmeleri gerekiyordu çünkü Covid-19 diye bir kriz var ve öğrenciler eğitim göremiyor. Eğer bu eğitim böyle devam ederse halimiz çok kötü olacak.
EĞİTİMDE ÖZEL-DEVLET FARKI AÇIK
Bu konularla ilgili soruları arkadaşlarıma da sorduğumda, verdikleri cevap benimle aynı kefede. Mesela bir arkadaşımla konuştuğumda şu yanıtları verdi bana, “Sınav hazırlığında devlet okulu ve dershaneye gitmektense özel okul daha bütün, geleceği daha mantıklı. Devlet veya özele gitmek az da olsa fark ediyor. Çünkü buraya gelen öğrenciler üniversite kazanmak için bir hedefle geliyorlar. Devlet okulları da bir tık kendini geliştirse bence özel okullara yetişebilir ama birçok şeyi düzeltmeleri lazım.”
Birçok öğrenci eğitimin piyasalaşmasından ve niteliksizleştirilmesinden yakınıyor. Aslında devlet okulunun bize sağlaması gereken olanakları, biz özel okullarda, etütlerde, kurslarda arıyoruz. Bu konuyla ilgili de bir arkadaşım şöyle diyordu, “Artık devlet okullarında eğitim kalmadı. Devlet okullarında göremediğim desteği özel okullarda gördüğüm için özele gidiyorum.” Devlet okullarında kişiye yönelik eğitim olanakları çok kısıtlı hatta yok denecek kadar az. Devlet okullarında daha az öğrenci olmalı. Bu sayede öğrenciler sunulacak olan imkanlardan daha çok faydalanıp bireysel olarak ilgilenilip eksik görülen yerlerde daha özenli ilgilenilecektir.