30 Eylül 2020 02:00

Neden Protest Rap dinliyoruz?

Protest Rap'in problemlerin üstünü örtmekten ziyade gün yüzüne çıkardığını düşünüyoruz. Böyle bir müzik kültürünün yaygınlaşmasını istemek konusunda da hemfikiriz.

Neden Protest Rap dinliyoruz?

Kaynak:Edwin Andrade/ Unplash

Hedar ELÇİ

Cem KAYNAR

Eyüp/İstanbul

Bugün neden protest rap dinliyoruz sorusunu sorduk kendimize ve fark ettik ki; bu müziklerin içlerinde günlük yaşantımızda karşılaştığımız hem öznel hem toplumsal sorunlar oluyor Bundan kaynaklı da bizi etkileyen, kendi öznel koşullarımızı da yansıtan müzikleri dinlemeyi tercih ediyoruz. Kadına yönelik şiddete, çocuk istismarına, gençlerin yaşam zorluklarından geçinemeyip uyuşturucuya yönelmeleri, orada hayat bulmaları, ekonomik sıkıntılar, eğitim problemleri vs. derken bu listeyi çoğaltabiliriz. Ama biz listeyi çoğaltmaktan ziyade bu müzik türünün hayatımıza dair ne söylediğine ne anlatmak istediğine değinmek istiyoruz. Bizim çıkardığımız anlamlar yanında, dinlediğimiz birkaç şarkı sözünden bahsetmek, bizlere hangi mesajı vermek istediğine bakmak istedik.

PARÇALARDAKİ SÖZLER ÜZERİNE

Hidra’nın “Nefes Alamıyorum” parçası George Floyd’un öldürülmesinden sonra yazılmıştır. Bu parçada “Sınıf sınıf ayırmaya bayılıyorlar” sözünde insanların sınıflandırıldığı, eşit haklara sahip olmadıklarından bahsediyor. George Floyd’un bir polis tarafından ırkçı bir saldırıyla katledildiği hepimizin hatrında. Ancak sonrasında ırkçılık karşıtı eylemler, halkların ortak talepleri için sokağa çıkması da unutulacak gibi değil tabii ki. Ve yine aynı parçada “Kırıntıyı çok görüyor kayırıyorlar” sözünde iktidarların bize haklarımızı lütfediyormuş gibi lanse etmesi geliyor aklımıza. Günümüzde iktidarların kazanılmış her hakka saldırıda bulunduğuna tanıklık ediyoruz, ama hatırlatmak gerekir ki her ne kadar “lütuf”muş gibi görünse de bu haklar mücadeleyle kazanılmıştır.

Tankurt Manas’ın “Nefes alıyorsan hadi vergi ver ve bize canını bırak paranı ver” sözünde en temel ihtiyaçlarımızdan bile vergi alındığı, işçi sınıfının her bileşeninin sömürüldüğü, ölene kadar burjuvaziyi zengin etmek için çalışmasından bahsedip, tepki göstermiştir. Çok uzak tarihlerde sayılamayacak kadar örnek var ki elimizde, insanlar “geçinemiyorum” deyip kamu kurumları önlerinde bedenlerini yakıyorlardı. Hatta yarın yine yakabilirler!

BU TEPKİLER BİZİM TEPKİLERİMİZ

Son olarak da Joker ve Ceza’nın “Çocuklar P2” parçasında “Yaşına başına bakmadan 13’ündeki kızları dedelere gelin edenleriz” sözünde toplumumuzda aile içindeki çıkar ilişkilerine, kız çocuklarının gelenek ve göreneklerin pençesinde “çocuk gelin” olmasına tepki gösteriyor. Bu tepkiler aslında bizim de tepkilerimiz.

Evrensel'i Takip Et