30 Eylül 2020 02:00

Online’da kulüp olmak

Öğrenci Kulüpleri olarak özellikle üniversiteyi yeni kazanmış arkadaşlarımız için sosyalleşebilme olanaklarını bir nebze olsun online hale uyarlamak gibi planlarımız var.

Kaynak:Debby Hudson/ Unplash

Paylaş

Siyasal Bilimler Kulüp üyeleri

Kocaeli Üniversitesi

 

Hepimizin içinde bulunduğu, daha önce hiç yaşamadığımız, süreçlerden geçiyoruz. Amfi sıralarında, fakültelerde derslerimizi dinlerken kendimizi Zoom’da online ders işlerken bulduk. Tabii ki öğrenci kulüpleri de bundan nasibini aldı. Biz Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilimler Kulübü olarak çizelgemize “koronavirüs” hakkında bilgilendirici bir etkinlik yerleştirmeye çalışırken okullar 3 haftalığına kapatıldı. Yasaklar da başlayınca biz de etkinliklerimizi online olarak yapmaya başladık. Belki okul içerisinde etkinlik ayarlamakta zorlanacağımız konuşmacılarla Instagram üzerinden çok daha az bir zahmetle yayınlar yaptık. Karantina bir açıdan yapacağımız etkinliklerin altbaşlıklarını tamamen değiştirdi. Birçok etkinliği “karantina” başlığı altında işledik. Örneğin kadın cinayetleri hakkında yapacağımız etkinliği “karantina döneminde kadın” başlığı altında yaptık. O dönem içerisindeki çalışmalarımız karantinaya yönelikti.

PANDEMİYLE KALKAN BÜROKRATİK ENGELLER

Elbette hiçbiri yüz yüze yapılan etkinlikler kadar etkili olamazdı fakat süreç için tek uygun yöntem buydu. Karantina dönemini avantaja çevirdiğimiz bir mesele de belki okul içerisinde salon ayarlamak, izin almak, tarih ayarlamak gibi okulun sürekli zorlaştırdığı çoğu zaman da izin vermediği etkinlikler için artık izin alınmasına gerek kalmaması idi. Akademik boşluğu bir nebze olsun doldurmak için düzenlediğimiz etkinlikler diğer öğrenci arkadaşlarımız tarafından çölde su bulmuşçasına büyük bir heves ve ihtiyaç ile karşıladığı, ki bunun sebebi öğrencilerin üniversite içerisinde alacağı eğitimden büyük bir beklentiye sahip olması fakat hayal kırıklığı bir tablo ile karşılaşmasıdır. Derslerde tartışmalara izin verilmediği, görüş belirtmek isteyen öğrencilerin susturulduğu, teorik anlamda tamamen içinin boşaltılmış ve yüzeyselleştirilmiş hallerinden rahatsızlık duyan öğrenciler için bir alternatif oluşturan kulüp etkinliklerini, üniversite yönetimlerinin zora sürmesi yıllardır alıştığımız bir durumdu. Bakıldığında sertifika toplamayı, işe başvurulduğunda şirketlerin dikkatini çekebilecek katılım belgelerini vb. kişisel gelişimcilerin katıldığı, belli başlı milletvekillerinin katıldığı etkinliklerin düzenlenmesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmazken, öğrencileri tartışmaya yöneltecek, toplumsal olaylara dikkat çekecek veya teorik anlamda bir şeyler katacak etkinliklerin düzenlenmesi hiçbir zaman kolay olmadı. Pandemiyle birlikte hayatımızda iyice yer eden online etkinlikler sayesinde birçok bürokratik ve işi yavaşlatan mesele ortadan kalkmış oldu. 

ONLİNE ETKİNLİKLERDEKİ ÖZGÜR TARTIŞMA ORTAMI

Fırsattan istifade normal dönemde düzenlemekte zorlanacağımız ve belki uğraşmayacağımız etkinlikleri rahatlıkla düzenleyip diğer arkadaşlarımızla paylaşma imkanından yararlandık. Bu yöntemin kendi içerisinde avantajlardan bazıları da şöyleydi; örneğin bir salonda yapılan etkinlikte söz almaya çekinecek öğrenciler, sorularını yayın altında yorum olarak rahatça belirtebildiler. Tabii bu, sesli dile getirildiğinde büyük tepki alabilecek fikirlerin de rahatça yorum kısmına konduruluvermesi imkanını yarattı. Birçoğumuzun daha az korkarak fikir belirtebildiği sosyal medyanın kulüp etkinliklerinde herkesi bu kadar içine alması kulüp etkinliklerinde fikirlerin daha özgür sunulabildiği bir ortam yaratmış oldu. Başka bir açıdan ise karantina döneminde eve kapanmış olan öğrenci arkadaşlarımız tarafından değerlendirilebilecek alternatifler olarak görüldü belki de. Yapılan online etkinlikler kendi evini, okulunu ve hayatını bırakıp aile evine dönenler veya eve kapananlar için üniversiteli olduğunu unutmamak veya bu dönemi verimli geçirip bir kayıp yaşamamak için uğraşanlara güzel bir fırsat oldu. İlerleyen süreçte YÖK’ün de yapmış olduğu açıklamayla beraber bu dönemde üniversitelerin açılamayacağını öğrendik. Öğrenci Kulüpleri olarak özellikle üniversiteyi yeni kazanmış arkadaşlarımız için sosyalleşebilme olanaklarını, kampüs içerisinde yararlanabilecekleri şeyleri biz nebze olsun online hale uyarlamak gibi planlarımız var.  Kulüp adına açılan online görüşme kanalının içerisinde oluşturulan kalabalık gruplarla sosyalleşme imkânı oluşturma, yine belli başlıklar altında konuşmacıların katıldığı yayınlar vb. etkinlikler devamlılığını sürdürecektir. Böyle bir dönemi kimse daha önce deneyimlemediği için öğrencilerin ihtiyaçlarıyla paralel olarak geliştirilecek yeni yöntemler olacaktır. Tüm öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen anket veya forum şeklinde fikir ve öneri sunabilecek platformlar oluşturularak süreci en verimli şekilde tamamlamak en genel plandır. Fakat en büyük sorun, okul içerisinde yapılan istediği herhangi bir etkinliğe katılma şansına sahip olan fakat karantinada internet kısıtlılığı, bilgisayar olmaması, evin çok kalabalık olması gibi imkansızlıklar sebebiyle bu etkinliklere katılma şansı olmayan birçok arkadaşımız da oldu. Hatta etkinlikleri düzenlerken teknik anlamda en uygun olan arkadaşlarımızı aramızdan seçtik. Bu dönem imkansızlıklarımız hala mevcut. Acil taleplerimizi, öğrenci arkadaşlarımızla tartışarak yine sosyal medya ve etkinlikler, onları duyurmak ve dikkat çekmek için kullanabileceğimiz yerler aynı zamanda. Bu online dönemde de yeni formaliteler uygulanmazsa, bürokratik anlamda daha rahat fakat teknik ve maddi anlamda zor koşullarda geçek gibi görünüyor. Bu dönemin avantajlarından olabildiğince yararlanıp, akademik boşluğu biraz olsun doldurmak ve fiziksel olarak bulunamadığımız Üniversite’mizin yokluğunu en aza indirmek Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilimler Kulübü olarak ilk önceliğimiz olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

İnciraltı ranta kurban edilmesin!

SONRAKİ HABER

Kınalı kekliklerin yaşam alanına taş ocağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa