30 Eylül 2020 02:00

Özel ve devlet okulları arasındaki eşitsizlik derinleşiyor

Normalde de özel okuldaki bir öğrenci ve devlet okulundaki bir öğrenci arasında baya bir eğitim farkı varken bu pandemi sürecinde fark daha da artacak.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Lise öğrencisi

Mersin

Pandemi döneminde tedbirlerin yetersizliğinden açılmayan devlet okullarına karşılık; sermayenin özel okulları açıldı. Birçok öğrencinin özel okul veya dershaneye gitmeye başladı.

Ben, Mersin'de yaşayan ve özel eğitim kurumuna giden 11. sınıf öğrencisiyim. Öncelikle ben neden özel okula gitme ihtiyacı duydum onu anlatmak istiyorum. Özel okullar devlet okullarına göre daha dinamik daha iyi öğretmenler barındırıyorlar, verdikleri eğitim devlet okullarına göre daha iyi. Özel okullarda anlamadığımız bir konuyu etüt olarak tekrar anlatıyorlar. Devlet okullarında ise öğretmenler özel okuldakiler kadar iyi değil. Hatta bazı öğretmenler, verdiği eğitimi ne kadar iyi yaparımdan ziyade, aldıkları maaşa önem gösteriyorlar. Ama bir bakıma aldıkları maaşın yeterince hakkının gösterildiğini düşünmüyorum. Sonra devlet okullarında bir sınıftaki öğrenci sayısı çok fazla. Mesela, benim eski okulumda (yani devlet okulunda) sınıflar 40 ve üzeri kişi ve bizim gibi daha bir sürü okul var. Kişi sayısı da dersi anlama kalitemizi çok etkiliyor. 20 kişilik bir sınıfta ve 40 kişilik bir sınıfta anlatılan ders karşılaştırıldığında alınan verim arasında büyük farklılıklar oluyor. Bu yüzden özel okullar devlet okullarına göre daha çok tercih ediliyor. Ama bu özel okullar ne kadar iyi eğitim veriliyor olsalar da onların da asıl amaçları maddiyat olduğu için özel okulun olması bir bakıma üzücü.

“DEVLET OKULLARININ NİTELİĞİNİN ARTTIRILMASI DAHA İYİ OLURDU”

Normalde de özel okuldaki bir öğrenci ve devlet okulundaki bir öğrenci arasında baya bir eğitim farkı varken bu pandemi sürecinde fark daha da artacak. Özel okullar, kurslar, kurumlarda ya da başka bir şekilde eğitimi elinden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyorken, devlet okullarında EBA’dan verilen derslerle sınırlı kalıyor. Ve bu canlı dersler biz öğrencilere yeteri kadar verim sağlamıyor. O yüzden bu dönemde verilen eğitimde de özel okullar ile devlet okulları arasındaki fark çok daha fazla artacaktır. Bu da ister istemez ilerdeki yaşamımızı etkileyecektir. Özel okul yerine devlet okullarının bu sisteme getirilmesi, nitelikli olması ve her öğrenciye aynı düzeyde eğitim hakkı verilmesi çok daha iyi olabilirdi.

ÖNCEKİ HABER

Yollarda geçip giden gençliğimiz

SONRAKİ HABER

Bir varmış bir yokmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa