30 Eylül 2020 02:00

Bir varmış bir yokmuş

“Bir taraftan dersler verimsiz, diğer taraftan derslere erişim de herkes açısından kolay değil.”

Görsel: Pixabay

Paylaş

Başak BELHAN

İstanbul/Maltepe

Maltepe’nin en çarpık kentleşen mahallelerinden, telefonun dahi birçok noktada çekmediği bir yer olan Gülsuyu’nda yaşayan gençler ile uzaktan eğitim sürecinin ilk haftasını nasıl değerlendirdiklerini konuştuk.

ERİŞİM HERKES İÇİN KOLAY DEĞİL

Liseye yeni başlamış Çiğdem, nakil işlemleri, geçen dönemin belirsizlikleri derken uzaktan eğitimle başlayan sürecin iyi geçmediğini dile getiriyor. “Bir taraftan dersler verimsiz, diğer taraftan derslere erişim de herkes açısından kolay değil” diyor. Bir arkadaşı özel okula gittiği için onun şanslı olduğunu düşünüyor. Çünkü dersleri yüz yüze başlamış ve geçen dönem derslerdeki eksiklikleri giderebilme şansları var. Çiğdem 8. sınıf derslerini bile doğru dürüst almadan liseye başlamanın kötü olduğunu düşünüyor. EBA'daki derslerde de sorun olduğunu; derslerin “sistemli şekilde ilerlemediği”ni söyledi.

“Daha ilk günden EBA çöktü, birçok öğrenci EBA'ya girmekte zorluk yaşadı. Konular 8. üniteden başladı. Biz daha 8. üniteye gelmedik ki. Özel okullarda öğrenci sayısı az ve yüz yüze eğitim yapabiliyorlar. Bizim gibi devlet okullarına giden öğrenciler için sınıflarda öğrenci sayısı fazla ve yüz yüze eğitim pandemi döneminde risk oluşturuyor. Biz İstanbul’da EBA'ya girmekte zorluk yaşadığımızda açığını bir şekilde kapatmaya çalışıyoruz, telefona, bilgisayara, internete ulaşma olanağımız biraz daha fazla. Diğer illerde yaşayan öğrenciler eksiklerini nasıl kapatacaklar. Aslında birçok öğrenci ile karşılaştırma yapınca bizim de şanslı yönlerimiz var” diye düşünüyor. Buna rağmen Çiğdem’in okula giden bir kardeşi daha var ve evde herkesin kolaylıkla dersleri takip edebileceği kadar ekipman yok.

DERSLERİ TAKİP ETMEDE İSTEKSİZİM

Sohbetimizde Çiğdemle kuzen olan Arda da vardı. O da liseye yeni başlayan öğrencilerden biri. Uzaktan eğitimin verimsiz olduğunu düşünüyor. “Derslere bağlanırken sorun yaşadığım için dersleri takip etme konusunda isteksiz oluyorum" diye ekliyor.

Meslek lisesini bu sene kazanan Baran ise 50 kişilik sınıftan 10-15 kişinin online derslere katıldığını söylüyor. “Çoğu kişinin telefonu, bilgisayarı ve tableti yok. Öğrenciler derslere bunlardan dolayı giremiyor. Girdiğinde de bağlantı da sorun yaşıyor” diyerek bir önceki bahar döneminden bir farkın olmadığını eğitimin verimsiz ve niteliksiz olduğunu düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Özel ve devlet okulları arasındaki eşitsizlik derinleşiyor

SONRAKİ HABER

“İşsiz kalmak en büyük korkum”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa