30 Eylül 2020 02:00

“Evlen, evinde okursun”

Okula gitmediğim o günlerde, henüz 12-13 yaşlarımdayken, “nasıl olsa okumuyor, kızınıza bakmaya geleceğiz” diyenler oluyordu.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Gülen DOĞAN

Gaziantep Üniversitesi

Bu ülkede kadın olmak çok zor. Okuyan kadın olmak daha da zor.  Toplumumuzda ne yazık ki hala kadına karşı büyük bir baskı var. Çoğu kız öğrenci sırf bu baskıdan kurtulmak için şehir dışında okullara gidiyor. Kendi ayakları üzerinde durup kendi ekonomisini sağlayıp bu baskılara meydan okuyor. Bugünlerde ülkemizde ve dünya genelinde görülen koronavirüs nedeni ile okullar uzaktan eğitime geçmek zorunda kaldılar. Bu eğitim sistemini oldukça olumsuz etkiledi ayrıca kız öğrencilerin okul hayatlarının neredeyse son bulmasına sebep oldu. Çünkü eğer okumuyorsanız, istediğiniz kadar karşı çıkın, evlilik yolu gözüküyor. “Okul kalmadı, artık seni gelin ederiz” gibi cümleler aile ve akraba çevresinde ne yazık ki çok söyleniyor. Kendi hayatımdan örnek vermek istiyorum.  Ben 6.sınıfın yarı döneminde tesettüre izin verilmediği için okulu bırakmıştım, açık öğretimden devam edecektim. Öğretmenlerim geri dönmem için çok ısrar ettiler ama babam karşı çıktı. “Seni tesettürlü şekilde okula alacaklarsa git yoksa da otur evde” demişti. Okula gitmediğim o günlerde, henüz 12-13 yaşlarımdayken, “nasıl olsa okumuyor, kızınıza bakmaya geleceğiz” diyenler oluyordu. Annem kabul etmiyordu. Ama eğer etmiş olsaydı şimdiye 2-3 çocuğum olmuştu ve bu yazıyı yazamıyordum belki de. Babaannem “otur çeyizini yap” deyip duruyordu. Okula gitmediğim her gün zindan olmuştu bana. Kardeşim, ablam, abim, karne getirirken ben evde anneme ev işlerinde yardım ediyordum. Bu baskılar insanı oldukça yıpratıyor.

Şimdi üniversite öğrencisiyim ve okul bu yıl uzaktan eğitim sistemiyle ilerleyecek. Bu günlerde aynı muhabbet dönmeye başladı. Yaşı benden küçük, okumayan kuzenlerim evlendiler. Ailem ve akrabalarım beni “evde kalmış” olarak görmeye başladılar. “Okul zaten uzaktan eğitim olacak. Evlen, evinde okursun” gibi cümleler kurdular. Ama evliliğim ve okulumun gidişatı benim kararımdır. Ben tüm zorluğuna rağmen baskılara karşı hayatım için mücadele etmeye çalışıyorum. Biz kadınlar hayatlarımızı kimsenin eline bırakmamalıyız. Kendinizi geliştirmekten asla vazgeçmemeli, kendimizi keşfetmeliyiz. Biz kadınlar her yaşta ve her şartta çok güçlüyüz. Gücümüzün farkına varıp yola devam edelim.

ÖNCEKİ HABER

İyi bir yaşam nasıl mümkün olacak?

SONRAKİ HABER

Pandeminin pençesinde aile, ailenin pençesinde biz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa