30 Eylül 2020 05:32
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2020 12:22

Helikopterden atılan Servet Turgut yaşamını yitirdi

Van Çatak’ta helikopterden atılan Servet Turgut tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Turgut'un cenazesi toprağa verilirken, törene aile dışındaki kişilerin katılması engellendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gözaltına alındıktan sonra Osman Şiban’la birlikte helikopterden atılan ve 20 gündür yoğun bakım servisinde yaşam mücadelesi veren Servet Turgut yaşamını yitirdi.

Van'ın Çatak ilçesinde "Yıldırım-10 Norduz" operasyonuna çıkan askerler tarafından Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Çığlıca köyünün Yoğurtlu mezrasında 11 Eylül’de gözaltına alındıktan 2 gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında oldukları ortaya çıkan ve Osman Şiban’la birlikte helikopterden atıldıkları belgelenen 7 çocuk babası Servet Turgut, yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Adli Tıp Merkezi'ne götürülen Turgut’un cansız bedeni ailesi tarafından alındı.

Mezopotamya Beşiğinde Ailelerini ve Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER), HDP il ve ilçe örgütleri yöneticileri, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve çok sayıda yurttaş aileye eşlik etti. Cenaze daha sonra Edremit’te bulunan Yenimahalle Mezarlığı’na doğru yola çıkarıldı. Giriş  ve çıkışları kapatan polisler, mezarlığa sadece aile yakınlarının girişine izin verdi.

SERVET TURGUT’UN KARDEŞİ: BARIŞ İSTİYORUZ

Servet Turgut’un taziyesinde konuşan kardeşi Naif Turgut, yaşananlara isyan ederek, “Bütün dünyaya sesleniyoruz; Bu insana yapılan hukuksuzluk kimseye yapılmasın. Bu zulüm bitsin” dedi.

“Bu insan evinden çıkarak köyüne gitti. Topladığı ot torbalarını bağlıyordu. Yanında sadece bir tek çuvaldız vardı.  Bu insan fakirdi, çalışkan biriydi. Zalim değil, masum bir insandı” diyerek o gün yaşananları anlatan Turgut, “Bu insana büyük bir zulüm yapıldı. Allah bu vahşeti kabul etmesin” diye konuştu.

Devlet yetkilerinden alınan izinle geri köylerine gittiklerini hatırlatan kardeş Turgut, şunları söyledi: “İşçi, emekçi olan bu insan devlet tarafından verilen kararla köyüne toprağına gitti. O topraklar kimsenin değil, bizim topraklarımız. Helikoptere bindirilerek ne yaptılar bilmiyoruz, orasını Allah biliyor. Savcı, hakim Anayasa var! Bu insan vahşice helikopterden atılarak öldürüldü. Bütün dünyaya sesleniyoruz; bu insana yapılan hukuksuzluk kimseye yapılmasın. Bu zulüm bitsin, biz barış istiyoruz. Azeri, Türk, Kürt fark etmiyor.”

'FAİLLER YARGILANANA KADAR BU DAVA KAPANMAYACAK'

Turgut’un yaşamını yitirmesine ilişkin birçok kentte açıklama yapıldı. HDP Diyarbakır İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, işkence ile yaşamını yitiren Turgut’un ilk olmadığını ifade etti. Ceylan, 1990’lı yıllardaki işkence uygulamalarının devam ettiğini belirterek, “Servet Turgut’un faillerini yargı önüne çıkarıp hak ettiği cezayı almadan bu davayı kapatmayacağımızın sözünü veriyoruz” diye konuştu.

HDP Batman İl Örgütü üyeleri de parti binasında bir araya geldi. HDP İl Eş Başkanı Ömer Kulplu, Turgut'un yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın” dedi.

HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri de açıklama yaptı. HDP Şırnak İl Eş Başkanı Sabahattin Deniz, valiliğin “kayalıktan düşüt” iddiasına tepki gösterdi.

#HELİKOPTERDENATTILAR ETİKETİ TT OLDU

Turgut'un yaşamını yitirmesinin ardından sosyal medyaya da çok sayıda tepki yansıdı. #HelikopterdenAttılar etiketi ile yapılan paylaşımlar kısa sürede en çok konuşulanlar listesine girdi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü: Bitmeyen Kürt düşmanlığı! Gözaltına alınıp, askeri #HelikopterdenAttılar. "Kayalıklardan düştü" denildi, fakat açıklama yalan çıktı. 20 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren 7 çocuk babası #ServetTurgut bugün hayatını kaybetti. Zulmünüzde boğulun!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Bu kişi öldüresiye dövülmüş, işkence edilmiş hastaneye getirildi Nerede mi? Van'da Türkiye'de işkence bitmiyor Herkes her kimseye yapılırsa yapılsın işkenceyi lanetlemelidir Çünkü suçtur ve BuSuça OrtakOlma.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Helikopterden atılan Van'ın Çatak ilçesinden Servet Turgut yaşamını yitirdi. Akparti olarak herşeye konuşan sizlerin bu ölümle ilgili olarak söyleyecek bir sözü var mı?

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği: Sürecin başından beri takipçisi olduğumuzu, işkencecilerin, tüm faillerin yargı önüne çıkarılması ve cezalandırılması için mücadele edeceğimizi, tüm hukuki süreci takip edeceğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz.

Ferhat Tunç: Helikopterden atılmayı “usulüne uygun” diyerek açıklama yapacak kadar yüzsüz bunlar. Bu insanlık dışı suçu işleyenlerin yargı önünde hesap vermelerini sağlamak, siyasetin ilk gündemi olmalı. Bu görev sadece HDP’nin değil, tüm muhalefet partilerinin. #HelikopterdenAttılar

Av. Dr. Dilek Emekçi: Hukuk devleti olsak bu olay da etkin soruşturulur ama mazlum kanıyla devlet baki kalır sananlarla dolu makamlar, devletin bekası adaletle mümkündür sesimizi duyan yok! #HelikopterdenAttılar

(MA)

ÖNCEKİ HABER

Biden ve Trump ilk kez yüz yüze geldi: ‘Palyaço’, ‘Putin'in köpeği’, ‘En kötü başkan'

SONRAKİ HABER

Şeyda Yılmaz'ın şüpheli ölümü: Rezidansın 8’inci katından düşmüş halde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa