30 Eylül 2020 08:45

Almanya Dışişleri Bakanlığından Türkiye raporu: Türkiye’de ifade özgürlüğü iptal

Alman Dışişleri Bakanlığının "İltica ve Sınırdışı Etmeye İlişkin Durum Üzerine Rapor"unda, "Türk anayasası ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına alıyor.Pratikte ise bu haklar iptal olmuş" denildi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Alman Dışişleri Bakanlığının Türkiye ile ilgili hazırladığı yeni bir raporda ülkede ifade özgürlüğünün iptal olduğu belirtildi. Alman haber ajansı dpa'nın detaylarını paylaştığı rapor, "İltica ve Sınırdışı Etmeye İlişkin Durum Üzerine Rapor" başlığını taşıyor.

Raporda "Türk anayasası ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına alıyor. Pratikte ise bu haklar geniş ölçüde iptal olmuş durumda" deniliyor. Türkiye'de yazılı ve görsel medyanın "Hemen hemen tek sesli hale getirildiği" de kaydediliyor.

“YARGI TERÖR SUÇLAMASINI KOLAYCA YÖNELTEBİLİYOR”

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Raporda ayrıca "Türk makamları, özellikle PKK ve Gülen taraftarı olduğu düşünülen kişiler de olmak üzere hükümet karşıtlarını yurtdışında izliyor, tıpkı Almanya'da kayıtlı derneklerin faaliyetlerini izlediği gibi" denildi.

Türk yargısının terör suçlamasını kolayca yöneltebildiği belirtilen raporda “Türk güvenlik güçlerinin Güneydoğu'daki yaklaşımlarını eleştirmek bile terör propagandası olarak değerlendirilebiliyor” ifadeleri yer aldı.

“YARGI YA İŞLEVSİZ YA DA SİYASETİN ETKİSİ ALTINDA”

Raporda ayrıca yargının "geniş kesimlerinin işlevsiz" halde ve kısmen de siyasetin etkisi altında olduğu ifade edildi. "Ayrıca tek tek yargıçlar tartışmalı kararlar almaları halinde görevden alınırken ya da ceza olarak başka yere sürgün edilirken başka yargıçlar aynı sanıklar hakkında siyasetin işine gelen sonuçlar çıkmasını sağlayabiliyor" denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ORÇEV: Fatsa’da altın madeni şirketi yolları da zehirliyor

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen’den istifa açıklaması: Demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa