01 Ekim 2020 00:00

Belediye işçileri TİS sürecinin bir an önce başlamasını istiyor

696 sayılı KHK ile şirketlere geçirilen Sarıyer Belediyesi işçileri, YHK tarafımdan mahkum edildikleri düşük zam edeniyle ek iş yaptıklarını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçiler, geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Sosyal hayatlarının olmadığını ifade eden işçiler bir an önce toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasını istiyor.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçişleri yapılan işçilerin Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlanan toplu sözleşme süresi 30 Haziran’da sona erdi. Bu zamana kadar yüzde 4’e mahkum edilen işçilerin ücretleri vergi kesintileri nedeniyle asgari ücretin altına kadar indi. Geçen ay kesintilerle eline 1800 lira geçtiğini söyleyen Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube üyesi Sarıyer Belediyesi işçisi, “Ek işlere sarılıyoruz. Becerisi olanlar iş çıkışı kafelere gidiyor orada çalışıyor, kimi kağıt topluyor kimi çalışırken çöpte bulduğu eskileri satmaya çıkıyor. Başka türlü para denkleşmiyor, geçim olmuyor” diyor.

KOCA ADAM BİR KEKLE DOYAR MI?

Sarıyer Belediyesinde 1700 işçinin benzer sıkıntıları yaşadığını ifade eden işçiler, ücret dışında diğer haklarda da ciddi sorunlar yaşadıklarını anlattı. Günlük yemek ücretlerinin 7.5 lira olduğunu dile getiren bir işçi, “Sarıyer diğer ilçelere kıyasla daha pahalı. Ekmeğin bile 2 lira olduğu semtte bir öğle yemeği en az 20 lira tutuyor. Reva gördükleri 7.5 liraya bir çorba dahi gelmiyor. Hepimizin saydığı bir abimiz var belediyede, o her yemek arasında kek yer. Kimi zaman dalga geçeriz ‘B… abi yine mi kek’ diye, güler geçer. Durumun ne kadar acı olduğunu bilmediğimizden değil. Acıyı şakayla biraz olsun hafifletmek istiyoruz. Yoksa koca adamın kekle doyması mümkün mü?​” diye soruyor. Ailesinden kalan evde iki kişi yaşadıklarını söyleyen belediye işçisi, “Kira giderim yok ama yine de kendim için bir harcama yapamıyorum. Sarıyer sınırları dışına çıkmamaya çalıyorum. Dışarıya çıkarsam 200 lira gidecek, bu benim 5 günüme mal oluyor. Benim için durum bu ama ailesi olan ev geçindirenler için durum daha da sıkıntılı. Bunalıma giren arkadaşlarımız var. Kirası var, çocuğu var, çoğu zaman sağdan soldan borç alarak geçiniyorlar” diye anlatıyor.

"İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Açlık sınırında yaşamaya mahkum edilen 1700 işçinin olduğu belediyede 108 de kadrolu işçi çalışıyor. Kadrolu işçilerle aralarında uçurum olduğunu belirten bir belediye işçisi, “Bir yanda evine nasıl ekmek götüreceğini düşünenler var, bir yanda 7-8 bin liraya çalışanlar var. Birisi akşam pazarını bekliyor, buruşmuş içi geçmiş sebzeleri dolduruyor poşetine, öbürü yanımızda maaş bordrosu açıyor. Oysa aynı yeri süpürüyor, aynı çöpü atıyor, aynı taşı kaldırıyoruz. Biz demiyoruz ki onlar az kazansın, bizim derdimiz eşit işe eşit ücret almak. Biz taleplerimizi dillendirince onların parasında gözümüz var sanıyorlar. Aksine biz de insanca yaşamak istiyoruz onların da bize destek olmasını bekliyoruz” diyor.

Toplu sözleşme süreci başladığından beri belediye yönetiminin toplantılarda ‘Dışarıda 17 bin işsiz var’ gibi sözler söylediğini aktaran işçi, “Bu tehdit değil de nedir? Bizi açlık ücretlerine razı etmek istiyorlar. Toplu sözleşme için bir an önce masaya oturulmasını istiyoruz. Sarıyer Belediyesi ve bağlı bulunduğumuz sendika harekete geçmeli. Fazlasında gözümüz yok insanca yaşamak istiyoruz. Akşam pazarını beklemek zorunda olan işçiler var, Sarıyer Belediyesi işçisinin çocuğu yatağa aç giriyor” diyor.

"TAŞERON İŞÇİYE KADRO" DİYE DUYURULMUŞTU

AKP hükümetinin 2017’nin kasım ayında “Taşeron işçilere kadro” adı altında duyurduğu 696 sayılı KHK ile belediye işçileri 1 Nisan 2018’de belediye şirketlerine ve kamu iktisadi teşekküllerine geçirildi. Geçişi yapılan belediye işçilerinin sözleşmeleri YHK tarafından bağıtlandı. İşçiler taşeronda çalışırken her sene asgari ücrete yapılan zam oranı kadar zam alıyordu. YHK kararıyla işçiler her yıl yüzde 4+4lük zamma mahkum edildi. Asgari ücret oranı kadar zam bir yana işçilerin YHK kararıyla aldıkları zam enflasyonun bile altında kaldı. 2018 yılında işçilerin ücretlerine yüzde 4 zam yapıldı, aynı yıl enflasyon yüzde 20.30’u gördü. 2019 yılında enflasyon yüzde 11.84 iken KHK ile geçişleri yapılan işçiler yine yüzde 4 zam aldı. Enflasyonun altında yapılan zamlarla ücretleri eriyen işçiler bir yandan da vergi kesintileri nedeniyle 2 bin lirayı bulmayan ücretlerle geçinmek zorunda kaldı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca, vaka sayısının değil hasta sayısının açıklandığını itiraf etti

SONRAKİ HABER

Mülteci kadınlar sömürü ve şiddet pençesinde yaşam mücadelesi veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa