Stuttgart’ta Kara Perşembe unutulmadı
"Kara Perşembe"nin unutulmaması için her yıl 30 Eylül’de Stuttgart’ta yürüyüş ve miting düzenleniyor.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Stuttgart’ta 1994’den itibaren tartışılmaya başlanan mega proje Stuttgart 21’e karşı yapılan eylemlere, sunulan bilimsel raporlara rağmen Şubat 2010’da start verildi. Proje başlamış olsa da yaşadıkları şehre ve doğaya sahip çıkan binlerce kişi sokağa çıkmaktan, demokratik direnme hakkını kullanmaktan vazgeçmedi.
KARA PERŞEMBE NEDİR?
Tartışmaların başladığı dönemde orta öğrenim gençleri bir araya geldi. Yaşları 10 ile 20 arasında olan binlerce genç tren istasyonunda toplanarak yürüdü. Kesilmek istenen 200 yıllık ağaçlara kendilerini bağladılar. Bazıları ise evlerinde getirmiş oldukları oyuncak, diskler ve rengarenk bezlerle ağaçları süslediler. Ancak polis bir anda biber gazı, tazyikli su ve coplarla eyleme katılan binlerce insana saldırdı. Yüzlerce kişi yaralandı. Gözünü kaybedenler oldu. Polisin bu saldırgan tutumunu yansıtan fotoğraflar bir anda tüm dünyaya yayıldı. Ve Stuttgart tarihine "Kara Perşembe" diye not düşüldü. Dönemin CDU’lu Eyalet Başbakanı Stefan Mappus seçimleri kaybederken emniyet müdürü de istifa etmek zorunda kaldı.
SİZİN YALANLARINIZ BİZİM ÖFKEMİZ
On yılı aşkın bir süredir her pazartesi büyük bir sabır ve dirençle Stuttgart merkezinde Stuttgart 21 mega projesine ve politikacılara karşı yürüyüşler devam ediyor. Bu nedenle “Kara Perşembe”nin unutulmaması için her yıl 30 Eylül’de yürüyüş ve miting düzenleniyor. Bu yıl da binlerce kişi tren istasyonunun önüne kadar yürüdü. Yürüyüş kolunun birisinde ellerinde polisin saldırgan tutumunu gösteren fotoğraflar, diğer kolda ise siyah beze “Ihre Lügen – unser Zorn / Sizin yalanınız bizim öfkemiz” yazılı pankart taşındı.
MÜCADELE VE DİRENME KÜLTÜRÜ
Tren istasyonu önündeki mitinge iki bin kişi katıldı. Polisin saldırısında yaralanan ve hastanede uzun süre tedavi ile gözleri kurtarılan direnişçi Daniel Kartmann “Ben o zaman 20 yaşındaydım. Bugün ailem var ve hâlâ polisin şiddeti söz konusu olduğunda evde olsak dahi tedirgin oluyoruz. Yaşadıkça o günü unutmam mümkün değil. Sizlerin kararlı tutumu önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
Mitingin sunuculuğunu DİDF Stuttgart’tan Sidar Çarman yaptı. "Polis Kara Perşembe ile masumiyetini kaybetmiştir" diyen Çarman, sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarına ve TİS görüşmelerine de dikkat çekerek “Burada hep birlikte dayanışma içinde olduğumuzu gösterelim” dedi.
Müzisyen Hannibal Hiss “Sizler bir şey yarattınız. Direnme kültürü ile örnek oldunuz. Bu eylemler sayesinde ben de politikleştim” diyerek müziği ile eyleme katılanlara destek verdi.
Emekli Bölge Hakimi Dieter Reicherter, Gazeteci Joe Bauer, Kabare Sanatçısı ve Yazar Jess Jochimsen ve Sol Parti Milletvekili Sabine Leidig birer konuşma yaptı.